Udlandet forarges af Trumps retorik mod muslimer

Den republikanske præsidentkandidat Donald Trumps udtalelser om, at USA midlertidigt bør lukke sine grænser for alle muslimer, har udløst voldsom opstandelse i udlandet

Donald Trump fremsatte sine kontroversielle udtalelser om muslimer ved et velbesøgt valgmøde på det tidligere hangarskib USS ”Yorktown” i Charleston. Her hævdede han blandt andet, at en fjerdedel af de amerikanske muslimer støtter attentater mod USA, fordi ”de er del af den globale jihad”. Hans udtalelser har vakt stor harme i Det Republikanske Parti, hvor tidligere vicepræsident Dick Cheney siger, at Trump ”undsiger alt, hvad vi tror på”.
Donald Trump fremsatte sine kontroversielle udtalelser om muslimer ved et velbesøgt valgmøde på det tidligere hangarskib USS ”Yorktown” i Charleston. Her hævdede han blandt andet, at en fjerdedel af de amerikanske muslimer støtter attentater mod USA, fordi ”de er del af den globale jihad”. Hans udtalelser har vakt stor harme i Det Republikanske Parti, hvor tidligere vicepræsident Dick Cheney siger, at Trump ”undsiger alt, hvad vi tror på”. .

USA er i krig mod radikal islam, og derfor bør nationen midlertidigt lukke sine grænser for alle muslimer. Det mener den førende republikanske præsidentkandidat Donald Trump, der i denne uge har udløst voldsom opstandelse i USA med sit kontroversielle forslag.

Furoren har også bredt sig uden for landets grænser, hvor politikere og meningsdannere undrer sig over, hvad der sker i et USA, der ellers er kendt for sin mangfoldighed og sin historiske religiøse tolerance.

Den tyske avis Süddeutsche Zeitung begræder i en leder, at ”Donald Trump forråder Amerika”. USA blev grundlagt af europæere, der blev forfulgt på grund af deres religiøse tro og flygtede over Atlanten, påpeger avisen.

”Siden da har religionsfrihed spillet en central rolle i nationens selvbillede. Nu vil den førende republikanske præsidentkandidat lukke landets grænser på baggrund af tro, selv for turister eller muslimske amerikanere, der bor i udlandet,” skriver Süddeutsche Zeitung, som mener, at Trump nu endegyldigt har fundet sit ståsted i et ”højreekstremistisk verdensbillede”, der tilspidser en i forvejen tøjlesløs valgkamp.

Donald Trumps forslag udløser også vantro reaktioner i Israel, som han efter planen besøger senere i denne måned. I dagbladet Haaretz skriver klummeskribenten Chemi Shalev, at Trumps kommentarer ”må have glædet” Islamisk Stats leder, Abu Bakr al-Baghdadi.

”I de kommende dage vil folk i Europa, Mellemøsten og Asien tage bestik af, hvordan USA reagerer, om landet udspyr Trumps hadefulde budskab eller lader sig tage til takke med svage fordømmelser, mens han styrkes og styrkes. Ingen vil følge dette så tæt som al-Baghdadi og hans følgesvende, som formentlig er lige så overraskede som USA's tilhængere og venner over, hvor hurtigt og gennemført de fries og de tapres land synes at bukke under for dets fordomme og frygt,” skriver han.

Milliardærens kontroversielle idé giver også genlyd i mange muslimske lande. En leder i den engelsksprogede Dubai-baserede avis Gulf News sætter Trump i samme bås som Islamisk Stat.

”Hans ekstremisme er ikke anderledes end den, som Daesh (Islamisk Stat, red.) proponerer. Luk munden, Donald. Bare luk den,” lyder det i Gulf News.

I Frankrig, der stadig kæmper med efterdønningerne af yderligtgående islamisters angreb i Paris i midten af november, gør premierminister Manuel Valls det klart, at Donald Trumps holdninger står for egen regning.

”Hr. Trump, i lighed med andre, puster til hadet: Vores ENESTE fjende er radikal islam,” skriver Manuel Valls på det digitale medie Twitter.

I Pakistan betegner en af landets førende menneskerettighedssagførere, Asma Jahangir, Trumps forslag som ”absurd” og udtrykker forbløffelse over hans betydelige vælgeropbakning i USA.

”Dette er den værste form for intolerance iblandet uvidenhed. Jeg ville forestille mig, at en person, der kæmper for at blive præsident for USA, ikke ønsker at konkurrere med en uvidende, skurkagtig pakistansk mullah, der fordømmer mennesker af en anden religion. Selvom vi ikke er lige så fremskredne som amerikanerne, så har vi aldrig valgt sådanne personer til magten i Pakistan,” siger hun til nyhedsbureauet Reuters.

Donald Trump bakkes dog op også op af enkelte kommentatorer. Blandt dem er den hollandske højrepolitiker og islamkritiker Geert Wilders.

”Jeg håber, at Donald Trump bliver USA's næste præsident. Godt for Amerika, godt for Europa. Vi har behov for modige ledere,” skriver Geert Wilders på Twitter.

Donald Trumps forslag vækker ifølge avisen New York Times også sympati i Kina, hvor en centralasiatisk version af radikal islamisme er vokset frem de seneste år. På det store sociale medie Weibo udtrykker nogle kinesere beundring for den kompromisløse republikanske præsidentkandidat:

”Hvis han bliver valgt, får USA håbet tilbage,” som en bruger skriver.

I New York Times siger Shen Dingli, der er professor i internationale relationer på Fudan-universitetet i Shanghai, at Donald Trumps idéer om at topsikre USA mod trusler udefra vækker genklang blandt mange kinesere, der lever i et stærkt konservativt og lukket samfund.

”I virkeligheden kan kineserne være dem, der forstår Trump bedst,” siger han til New York Times.