Overvægt er begyndt at tynge sydafrikanerne

Hver anden sydafrikanske kvinde vejer for meget, og flere sydafrikanere dør i dag af fedme end af fattigdom

Stadig flere afrikanere vejer så meget, at det truer sundheden. Arkivfoto.
Stadig flere afrikanere vejer så meget, at det truer sundheden. Arkivfoto. .

Undervægt og underernæring er fortsat væsentlige problemer i Afrika syd for Sahara, men paradoksalt gør det modsatte problem sig i stadig større grad gældende på kontinentet. Stadig flere afrikanere vejer nemlig så meget, at det truer sundheden.

I Sydafrika, der fører an i overvægtsproblematikken, har befolkningens vægtproblemer vokset sig så store, at landet nu har slået dørene op til det første fedmeforebyggelsescenter. Centret, African Centre for Obesity Preven-tion, ligger i Johannesburg, og der venter en stor opgave forude: Sydafrikanernes fedtindtag er steget 65 procent siden 1940, og hver anden sydafrikanske kvinde er decideret overvægtig.

Og Sydafrika er ikke ene på kontinentet om at kæmpe med problemet ifølge lederen af fedmeforebyggelsescenteret, Shane Norris.

”Når det gælder Afrika, er fedme et voksende problem. Nogen afrikanske lande oplever allerede at have ret store antal af overvægtige, andre gør ikke. Men tendensen peger i retning af, at et stigende antal afrikanske lande vil få problemer med overvægt i takt med deres økonomiske fremgang,” siger han.

I Sydafrika er det såvel de rige som de fattige, der får stadig flere kilo på sidebenene. Blot er årsagerne lidt forskellige:

”I fattige familier skyldes overvægten primært et højt indtag af billige kulhydrater og lille variation i kosten, mens rige familier spiser flere proteiner og en varieret kost, men til gengæld bevæger de sig mindre end de fattige,” siger Shane Norris.

Når problemet har fået lov til at vokse sig så stort, skyldes det, at landets regering er sakket bagud i forhold til indbyggernes stigende købekraft og reklamebranchens fremstød. Der mangler sundheds- og ernæringsoplysning til befolkningen, vurderer seniorforsker i folkesundhed ved det sydafrikanske Witwatersrand Universitet i Johannesburg, Aviva Tugendhaft.

”På nuværende tidspunkt afgøres mad- og drikkevalg af tilgængelighed, pris og vigtigst af alt ubarmhjertig markedsføring,” konkluderer hun på det uafhængige internationale nyhedssite The Conversation.

Shane Norris forudser, at mange andre afrikanske lande vil følge trop og mener, at det forpligter Sydafrika til at gå forrest i indsatsen mod overvægt.

”De erfaringer, vi gør os i Sydafrika, vil kunne omsættes til forebyggelse i andre afrikanske lande,” siger han.