Palæstinensere tør ikke kritisere deres magthavere

Palæstinensere oplever større frihed under Hamas i Gaza end under Fatah på Vestbredden, viser ny meningsmåling. I dag ville Hamas formentlig vinde et valg

Mahmoud Abbas' styre på Vestbredden er et pres på ytringsfriheden.
Mahmoud Abbas' styre på Vestbredden er et pres på ytringsfriheden. Foto: EPA/Atef Safadi.

Ytringsfriheden halter gevaldigt under den palæstinensiske præsident Mahmoud Abbas' styre på Vestbredden. I en ny meningsmåling foretaget i de palæstinensiske selvstyreområder i begyndelsen af december fremgår det, at 70 procent af palæstinenserne ikke mener, at man frit kan kritisere myndighederne uden at skulle frygte for konsekvenserne.

Palæstinenserne har gennem længere tid mærket, at Det Palæstinensiske Selvstyre bliver mere og mere magtfuldkommen, forklarer Hamada Jaber fra den uafhængige tænketank Palæstinensisk Center for Politik og Research, der står bag meningsmålingen.

”Folk oplever, at de bliver overvåget på de sociale medier, og vi ser, at nogen kommer i fængsel blot for en kritisk statusopdatering på Facebook. Mange journalister er pressede. Og for nylig blev lederne af den største palæstinensiske fagforening fængslet uden et juridisk grundlag,” siger han.

Fagforeningslederne blev officielt kortvarigt fængslet for at have opfordret til strejke, men de mener selv, at det skyldes, at de har kritiseret Abbas. Nu har Abbas forbudt fagforeningen på Vestbredden.

Ifølge meningsmålingen oplever palæstinenserne i Gaza under det islamiske Hamas-styre en anelse større frihed til at kritisere styret uden at frygte for konsekvenserne end palæstinenserne på den Fatah-styrede Vestbred.

”Vi oplever et diktatorisk regime, der ikke tror på nogen form for frihed, hverken ytringsfrihed eller frihed til at organisere sig,” siger Jihad Harb, palæstinensisk forfatter på Vestbredden, der selv er medlem af Fatah til det amerikanske nyhedsbureau AP.

En talsperson for Fatah, Ahmad Assaf, afviser dog kritikken og understreger over for AP, at palæstinensere er frie til at kritisere myndighederne. De eneste krav er blot, at man ikke beskylder Abbas eller andre fra regeringen for at være vantro eller forrædere.

Det er ikke kun, når det handler om frihedsfølelsen, at palæstinenserne oplever problemer ved Abbas' styre. 80 procent mener, at styret er præget af korruption, og at nepotisme er et udbredt problem.

Abbas har været præsident for Det Palæstinensiske Selvstyre siden 2005. Han blev valgt til at sidde ved magten frem til 2009, men på grund af den interne palæstinensiske konflikt mellem Hamas og Fatah er der ikke blevet holdt nyt valg, og Abbas er derfor blevet på posten.

Hvis der kom valg i dag, er der stor chance for, at Hamas vil vinde magten. Ifølge meningsmålingen vil 36 procent stemme på Hamas, mens 34 procent vil stemme på Fatah. Desuden har Hamas' præsidentkandidat, Ismail Haniyeh, markant større opbakning end Abbas.

Hamada Jaber fra Palæstinensisk Center for Politik og Research understreger, at man ved det seneste valg så, at væsentligt flere stemte på Hamas, end meningsmålinger op til valget havde spået.

Den nuværende opbakning til Hamas skyldes især sommerens krig i Gaza mod Israel og de seneste måneders palæstinensiske opstand i Jerusalem, som Hamas hylder, siger Hamada Jaber.

”Både ved krigen i Gaza i 2012 og i år har vi set, at tilslutningen til Hamas stiger. Det er ikke mindst en konsekvens af, at folk ser, at Abbas intet har fået ud af 10 års fredsforhandlinger med Israel. Derfor begynder der at komme en opfattelse af, at Hamas hårde modstand mod Israel er mere brugbar,” siger Hamada Jaber.

Meningsmålingen er baseret på 1270 tilfældigt udvalgte voksne, og der er ifølge tænketanken en fejlmargen på tre procent.