Panama-papirerne er blevet et problem for David Cameron

Fokus retter sig mod den britiske premierministers personlige formue, efter at det er kommet frem, at han personligt pressede på for at stoppe EU-regler om mere åbenhed med fonde

Afsløringerne i Panama-papirerne har sendt den britiske premierminister, David Cameron, i defensiven, kort før valgkampen op til folkeafstemningen om det britiske medlemskab af EU går ind i sin afgørende fase.
Afsløringerne i Panama-papirerne har sendt den britiske premierminister, David Cameron, i defensiven, kort før valgkampen op til folkeafstemningen om det britiske medlemskab af EU går ind i sin afgørende fase. . Foto: Christopher Furlong/AFP.

Afsløringerne i Panama-papirerne har sendt den britiske premierminister, David Cameron, i defensiven, kort før valgkampen op til folkeafstemningen om det britiske medlemskab af EU går ind i sin afgørende fase.

Senest har avisen Financial Times kunnet fortælle, at David Cameron i 2013 personligt skrev til den daværende EU-præsident, Herman van Rompuy, for at få stoppet EU-regler, der skulle registrere begunstigede personer i arvefonde.

Oppositionspartiet Labour bruger sagen til at sætte spørgsmålstegn ved, hvor seriøst De Konservative tager skatteunddragelse.

”De bør stoppe med at underminere tiltag, som kan bekæmpe det,” siger skatteordfører Richard Burgon til BBC.

Panama-papirerne har afsløret, at den konservative premierministers nu afdøde far, børsmægleren Ian Cameron, var involveret i virksomheder og fonde i oversøiske skattely. Ifølge avisen The Guardian stod det specifikt i vedtægterne, at formålet var at undgå at betale virksomhedsskat og skat af overskuddet i Storbritannien.

Det har ført til et pres på David Cameron, som har været nødt til at understrege, at han ikke har nogen personlig forbindelse til oversøiske fonde. Han er gået fra at sige i mandags, at det var et privat anliggende, til onsdag at præcisere, at der ikke findes oversøiske fonde, som han selv, hans hustru eller deres børn vil nyde gavn af i fremtiden.

De sidste to ord, ”i fremtiden”, har fået Labour til at opfordre David Cameron til at offentliggøre sine personlige skatteforhold samt fortælle, om han tidligere har været begunstiget af faderens oversøiske fonde.

”Jeg har ingen aktier, ingen offshore-midler, ingen offshore-selskaber, intet i den retning,” sagde han i tirsdags ved et EU-debatmøde i Birmingham, hvor han fik stillet spørgsmål om Panama-papirerne.

Om sin personlige formue siger Cameron selv, at han ikke har nogle aktier, kun ejer familiens hus i London, som er lejet ud, mens familien bor i Downing Street, et hus i Oxfordshire samt sine personlige midler.

Hvad det sidste dækker over, er et mere åbent spørgsmål. Da hans far døde i 2010, fik han en arv på 300.000 pund svarede til knap 2,8 millioner kroner. Det er lige under grænsen for, hvornår briter skal betale 40 procent i arveafgift.

Men avisen The Times hæfter sig ved, at dens årlige liste over rige briter i 2009 anslog faderens formue til 10 millioner pund – næsten 100 millioner kroner. Af hans engelske testamente fremgik dog kun en fjerdedel af det beløb. Ian Cameron var blandt de mange, som udnyttede, at daværende premierminister Margaret Thatcher i 1979 gjorde det lettere for folk at flytte deres penge ud af landet, og Cameron senior havde økonomiske interesser i Jersey, Schweiz og ikke mindst Panama.

Pengene betød også, at skoledrengen David blev sendt til elitens kostskole Eton, før studierne førte ham til Universitetet i Oxford.

Ifølge forfatterne Francis Elliott og James Hannings biografi om premierministeren, har denne afvist at have levet et privilegeret liv eller være rig.

”Jeg ejer ikke et privat jetfly, og jeg har ingen venner med private jetfly,” lød David Camerons definition af rigdom.