Penge skal standse syriske flygtninges rejse mod Europa

Vestlige lande lover milliarder af kroner til syriske flygtninge

Tyskland slog alle andre lande af banen i går på den store Syrien-konference i London, da den tyske kansler, Angela Merkel, gav tilsagn om op mod 18 milliarder kroner til hjælp til syriske flygtninge. Beløbet er næsten tre gange højere end det, udenrigsminister John Kerry forpligtede sig til på USA's vegne.

En efter en gik repræsentanter fra op mod 70 lande på talerstolen, hvor de samlet lovede bidrag på omkring 70 milliarder kroner alene i år, hvilket er syv milliarder over FN's målsætning.

For international chef i Dansk Flygtningehjælp, Ann Mary Olsen, har konferencen været positiv.

”Der er kommet et stort fokus på situationen i Syrien og nabolandene, og der er lovet dobbelt så meget i hjælp som tidligere. Der er også kommet en forståelse af, at konflikten ikke går væk lige med det samme, og at der er brug for en langsigtet indsats,” siger hun.

Forud for konferencen har de internationale nødhjælpsorganisationer talt for, at der skal være en større vilje til at give de mange flygtninge et værdigt liv og en dagligdag. Det budskab er gået ind hos verdens ledere.

”Vi kan give den nødvendige følelse af håb, som vil holde folk fra at tænke, at de ikke har anden udvej end at sætte livet på spil ved at tage på en farlig rejse mod Europa,” sagde således den britiske premierminister David Cameron, som lovede 12 milliarder kroner i hjælp.

Norge er en anden af de helt store donorer, og statsminister Erna Solberg fastslog, at Europa har en interesse i at hjælpe de syriske flygtninge.

”Hvis vi ikke investerer mere i nærområdet og nabolandene, vil vi have endnu større problemer, end vi har i dag,” sagde Erna Solberg ifølge avisen The Guardian.

I sin korte tale lovede statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), at Danmark er og fortsat vil være forpligtet på at hjælpe de syriske flygtninge. Et løfte, der blev fulgt op med et bidrag på 688 millioner kroner.