Polemik om Obamas valg af medlemmer til religionsråd

Den amerikanske præsidents nye religiøse rådgivere inkluderer en "afvigende" nonne og en lesbisk kirke-leder - men ingen muslimer

Præsident Barack Obama.
Præsident Barack Obama. . Foto: Saul Loeb.

Blandt de spydspidser, som skal rådgive præsident Barack Obama om trosanliggender, er en lesbisk kirkeleder og en katolsk nonne, som har lagt sig ud med USA's biskopper. Men der er ikke desto mindre grænser for mangfoldigheden: Blandt de 12 nyudnævnte til Obamas religiøse råd er ingen repræsentanter for USA's religiøse mindretal.

Den kendsgerning udløser kritik blandt religionsdebattører. Præsten Welton Gaddy, der er formand for den Washington-baserede tværreligiøse organisation Interfaith Alliance, betegner det eksempelvis som "chokerende", at der blandt de foreløbige medlemmer af rådet ikke findes religiøse ledere uden for de kristne og jødiske trosretninger.

"Jeg ville have troet, at det ville være en prioritet at inkludere en muslimsk leder og mindst én repræsentant for ikke-abrahamitiske religioner," siger han til nyhedstjenesten Religion News Service.

Det Hvide Hus afviser at kommentere spørgsmålet om religiøs mangfoldighed og understreger, at 13 andre medlemmer vil blive udpeget på et senere tidspunkt.

Den mest kontroversielle udnævnelse er indtil videre nonnen Marlene Weisenbeck, som er den eneste katolik blandt de 12 nye rådgivere. Weisenbeck, der er tidligere formand for en sammenslutning af ordenssøstre, Leadership Conference of Women Religious, lagde sig i 2009 ud med USA's biskopper ved at støtte Obamas sundhedsreform trods kirkens bekymring for, at den ville åbne sluserne for skatteyderfinansieret abort.

Hendes ophøjelse til medlem af præsidentens råd udløser derfor vrede hos nogle konservative katolikker.

"Obama byder gang på gang afvigende katolikker velkomne i magtfulde positioner og skyer dem, som står ved deres katolske principper," raser eksempelvis bloggeren Thomas Peters i et indlæg på det katolske debatforum Catholic Vote.

Den omstridte nonne får i rådet selskab af blandt andre Nancy Wilson, der er leder af et verdensomspændende kirkesamfund for bøsser, lesbiske og transseksuelle, Universal Fellowhip of Metropolitan Churches, samt af socialt konservative evangelikale som formanden for National Association of Evangelicals, Leith Anderson, og Lynne Hybels, som er medstifter af megakirken Willow Creek Community Church.

Rådet hører under det såkaldte kontor for trosbaseret og lokalt samarbejde, hvis formål blandt andet er at kanalisere skattedollar til religiøse gruppers sociale arbejde. Kontoret blev oprettet under præsident George W. Bush og derpå udvidet af Barack Obama, og det er kontroversielt blandt sekulære grupper, der betegner det som en utidig sammenblanding af kirke og stat.

Rådet skal rådgive Det Hvide Hus om religiøse spørgsmål og være et forum til at diskutere fattigdom, klimaforandringer, tværreligiøst samarbejde samt sociale og diakonale tiltag.

nyholm@k.dk