Polen vil indføre fængselsstraf for at kalde kz-lejre ”polske”

Historikere kalder det ekstremt, at den polske regering vil gøre det strafbart at omtale de tidligere tyske kz-lejre i landet som polske

Selvom Polen er hjemsted for Auschwitz og andre berygtede udryddelseslejre oprettet under den nazistiske besættelse, har der aldrig eksisteret polske kz-lejre eller gaskamre, og polakkerne er ikke ansvarlige for jødeudryddelserne, lyder det.
Selvom Polen er hjemsted for Auschwitz og andre berygtede udryddelseslejre oprettet under den nazistiske besættelse, har der aldrig eksisteret polske kz-lejre eller gaskamre, og polakkerne er ikke ansvarlige for jødeudryddelserne, lyder det. Foto: Armin Weigel/EPA.

Hver gang USA’s præsident, Barack Obama, eller en anden politisk leder eller fremtrædende person taler om ”polske dødslejre”, er det som en knytnæve i ansigtet på den polske befolkning. Det mener den polske regering, der vil gøre det strafbart at omtale de tidligere tyske kz-lejre i landet som polske.

”Polakkernes blod begynder at koge, når de læser, også i tyske medier, at der fandtes ’polske dødslejre’,” sagde justitsminister Zbigniew Ziobro fra det nationalkonservative regeringsparti Lov- og Retfærdighed (PiS) ifølge Deutsche Welle ved præsentationen af lovforslaget i sidste uge.

Selvom Polen er hjemsted for Auschwitz og andre berygtede udryddelseslejre oprettet under den nazistiske besættelse, har der aldrig eksisteret polske kz-lejre eller gaskamre, og polakkerne er ikke ansvarlige for jødeudryddelserne, lyder det.

5,5 millioner polakker blev dræbt under Anden Verdenskrig, heraf næsten tre millioner jøder, og alene i Ausch-witz myrdede nazisterne også over 74.000 kristne polakker.

Derfor skal folk kunne straffes med op til tre års fængsel, hvis de ”bevidst bagvasker Polens gode navn ved at bruge udtryk som ’polske dødslejre’ eller ’polske koncentrationslejre’,” sagde Zbigniew Ziobro og tilføjede, at de, der utilsigtet bruger den slags udtryk, vil blive straffet med bøde.

Forbuddet er et led i en erklæret historisk politik, som regeringen bebudede efter magtovertagelsen i oktober sidste år, og som skal føre til en større følelse af patriotisk stolthed i Polen. Men selvom man gør ret i at korrigere det misvisende udtryk, er forbud og fængselsstraf helt ude af proportioner, lyder kritikken.

”Jeg kan ikke forestille mig, at de seriøst vil forsøge at gennemføre denne lov,” siger den israelske historiker og nazijæger Efraim Zuroff fra Simon Wiesenthal Center tilJerusalem Post .

Han bemærker ifølge avisen, at den amerikanske præsident Obama i princippet kunne blive fængslet i henhold til den nye lov efter i 2012 at have brugt udtrykket ”polsk dødslejr” i en tale. Polen endte dog med at få en undskyldning fra Det Hvide Hus for Obamas sprogbrug.

Loven, som forventes vedtaget i det polske parlament, hvor Lov- og Retfærdighedspartiet har flertal, betyder formentlig ikke blot et forbud mod at tale om polske kz-lejre. Loven lægger også op til, at det generelt skal være strafbart at hævde, at polske borgere, embedsmænd eller institutioner var involveret i krigsforbrydelser, påpeger chefhistoriker ved holocaustmuseet Yad Vashem i Jerusalem, Dina Porat. Loven vil dermed ramme forskere, som forholder sig kritisk til Polens historie under nazismen, påpeger hun over for Jerusalem Post og kalder loven ekstrem:

”Det virker jo som et forsøg på at kvæle forskning og ytringsfrihed.”

De polske historikere Jan Gross og Jan Grabowski, som har været genstand for strafferetslig efterforskning på grund af deres forskning i polske forbrydelser mod jøder, er foruroligende eksempler på, hvordan polske myndigheder vil stramme grebet om forskningsfriheden, mener Dina Porat:

”Der er en frygt for, at den polske regering omskriver historien for at hvidvaske Polen under Anden Verdenskrig og præsentere landet for omverden som en nation, der udelukkende var offer.”

Den britiske historiker Daniel Tilles, som er bosat i Krakow, påpeger i en klumme i internetavisenKrakow Post , at internationale medier bruger det fejlagtige udtryk langt mindre efter en polsk oplysningskampagne gennem de seneste år.

”Denne succes viser præcis, hvorfor den nye lov er så unødvendig: Brugen af det fornærmende udtryk – som oftest skyldes uvidenhed eller ligegyldighed snarere end onde hensigter – bekæmpes bedst med uddannelse og offentlig omtale, ikke kriminalisering. At true med fængsling er som at svinge en forhammer, når der blot er brug for en skalpel,” skriver han.

Med tanke på Polens ofre under nazismen er den voldsomme reaktion mod ”polske kz-lejre” forståelig, skrev journalist Olenka Hamilton i en klumme for magasinetThe Spectator , da det polske lovforslag først var til debat. Der var polakker, der samarbejde med nazisterne, men mange risikerede deres liv ved at hjælpe og skjule jøder:

”De fleste nulevende polakker kender eller kendte nogen, der hjalp eller kæmpede eller gjorde begge dele, så man kan forstå, hvorfor disse beskyldninger bringer deres blod i kog.”