Pussy Riot er en stor hovedpine for Putin

Retssagen mod den russiske punkgruppe Pussy Riot har udstillet Rusland som et diktatur og foræret præsident Putins modstandere et vigtigt samlingspunkt

Jekaterina Samutsevitj, Maria Alekhina og Nadesjda Tolokonnikova fra punkgruppen Pussy Riot blev i går idømt to års fængsel for deres "punkbøn" i februar mod valget af Vladimir Putin som russisk præsident.
Jekaterina Samutsevitj, Maria Alekhina og Nadesjda Tolokonnikova fra punkgruppen Pussy Riot blev i går idømt to års fængsel for deres "punkbøn" i februar mod valget af Vladimir Putin som russisk præsident. Foto: .

Under stor international bevågenhed og massivt politiopbud afsagde retten i Moskva i går dom i sagen mod tre medlemmer af den feministiske punkgruppe Pussy Riot, som i februar gik ind i Frelseren Kristus-katedralen i Moskva og opførte en såkaldt punkbøn mod daværende ministerpræsident nuværende præsident Vladimir Putin.

De tre kvinder blev kendt skyldige i hooliganisme motiveret af religiøst had og idømt hver to års fængsel. Dommeren lagde blandt andet vægt på, at kvinderne var upassende klædt og opførte sig på en måde, der ikke respekterer kirken.

LÆS OGSÅ: Se video og billeder: Toplæs aktivist overfalder russisk kirkeleder

Nadesjda Tolokonnikova, Jekaterina Samutsevitj og Maria Alekhina har retssagen igennem nægtet sig skyldige i anklagerne om hooliganisme motiveret af religiøst had, og de har undskyldt for at have krænket den russisk-ortodokse kirke. De har op til retssagen siddet varetægtsfængslet i fem måneder, adskilt fra deres familier. Deres forsvarsadvokater har flere gange klaget over, at de tre kvinder hver morgen er blevet vækket klokken fem til timelange afhøringer, og at de i halve døgn er blevet nægtet mad og drikke. Amnesty International tager skarpt afstand fra retssagen og dommen.

Det er helt ude af proportioner, at tre aktivister, der bruger deres ytringsfrihed til at kritisere det lukkede russiske system, nu skal straffes med fængsel. Det er en dom, der bærer usynlige fingeraftryk fra Kreml og fra de fundamentalistiske kræfter i den russisk-ortodokse kirke. Den viser, at tolerancen i Putins Rusland kan ligge på det yderste af hans lillefingernegl, siger Ole Hoff-Lund, pressechef for Amnesty International.

Med fængselsdommen har Rusland indtil videre fået sat punktum i en af de mest kontroversielle sager i det russiske retssystem. Men myndighederne har med sagen mod de tre kvinder scoret et eftertrykkeligt selvmål og gjort kvinderne til internationale ikoner i modstanden mod det russiske styre.

Sagen udstiller Rusland som et autoritært styre med en diktator, der slår hårdt ned på harmløse aktivister, der fornærmer ham personligt. Den tegner et billede af smålighed og diktatorisk vilkårlighed, siger Jakob Tolstrup, adjunkt og forsker i russisk politik ved Aarhus Universitet.

Samme vurdering lyder fra John Lough, forsker i russisk politik ved den britiske tænketank Chatham House.

Effekten rækker langt ud over de vildeste drømme for denne hidtil marginale gruppe af aktivister. Putins system har skabt en pr-katastrofe ud af en sag, de nemt kunne have inddæmmet med en administrativ bøde for offentlig uorden, siger John Lough til den britiske avis The Daily Telegraph.

Ifølge Jakob Tolstrup har retssagen dog haft en ønskværdig effekt for Vladimir Putins styre, når det drejer sig om at afskrække andre oppositionsmedlemmer fra lignende aktioner.

Sagen sender også et signal til andre om, at der vil blive slået benhårdt ned på urostiftere. Det får nok mange til at tænke sig om en ekstra gang, før de udfordrer Putin, siger Jakob Tolstrup.

Men myndighederne har med sagen mod Pussy Riots medlemmer også foræret Ruslands splittede opposition et samlingspunkt. Det sker på et tidspunkt, hvor oppositionen kæmper for at genoplive den proteststemning, der prægede de russiske storbyer op til præsidentvalget i marts.

Putin skal passe på med at skrue for meget på pressionsknappen i sådan nogle tilfælde, hvor der reelt ikke er nogen trussel mod hans magt. Det bliver interessant at se, om sagen kan puste liv i oppositionen igen, siger Jakob Tolstrup.

Ifølge en analyse fra det uafhængige russiske analyse-institut Levada erklærer 42 procent af den russiske befolkning sig nu enige i oppositionens parole om, at Vla-dimir Putins Forenede Rusland er et parti af svindlere og tyve.

Vladimir Putin udtalte forud for domsafsigelsen i går, at han selv håbede på en mild dom over de tre kvinder og understregede, at den endelige afgørelse lå hos domstolen. Den udmelding klinger ifølge Ole Hoff-Lund fra Amnesty International hult.

Jeg tillægger den ingen værdi. Putin har strammet grebet om befolkningen så meget, at hvis man vil kritisere styret i Rusland, skal man være villig til at gå i fængsel, siger han.

Forsvarsadvokaterne for de tre medlemmer af Pussy Riot har meddelt, at de vil anke dommen.