Rapport: Hæren har forkastet alle sine etiske standarder

Sommerens Gaza-krig vidner om, at Israels hær har sat sine moralske principper over styr, mener organisationen Breaking the Silence efter at have interviewet 60 soldater, der kæmpede i krigen

Soldaterne, hvoraf en fjerdedel er befalingsmænd og kommer fra en bred vifte af enheder, fortæller i rapporten, at de arbejdede under meget frie regler til at skyde på, hvad de ville, og i det omfang, de havde lyst. Her er israelske soldater på vej tilbage til Israel efter bombningen af Gaza i sommeren 2014.
Soldaterne, hvoraf en fjerdedel er befalingsmænd og kommer fra en bred vifte af enheder, fortæller i rapporten, at de arbejdede under meget frie regler til at skyde på, hvad de ville, og i det omfang, de havde lyst. Her er israelske soldater på vej tilbage til Israel efter bombningen af Gaza i sommeren 2014.

Overdreven brug af magt, formålsløse ødelæggelser, uklare operationsregler og ingen skelnen mellem civile og fjender.

Sådan lyder nogle af kritikpunkterne, som den israelske organisation Breaking the Silence rejser mod Israels hær i en ny rapport i dag. Rapporten indeholder vidnesbyrd fra 60 anonyme soldater, der kæmpede i sidste sommers krig i Gaza.

DOKUMENTATION: Læs rapporten fra Breaking the Silence 

Soldaterne, hvoraf en fjerdedel er befalingsmænd og kommer fra en bred vifte af enheder, fortæller i rapporten, at de arbejdede under meget frie regler til at skyde på, hvad de ville, og i det omfang, de havde lyst.

Så snart der var blevet kastet flyvesedler ned over et område Gaza, hvor folk blev beordret til at forlade deres hjem, blev alle tilbageværende defineret som fjender af den israelske hær.

”Vi fik at vide: ’Der bør ikke være nogle civile her. Hvis I får øje på nogen, så skyd.’ Om det udgjorde en trussel eller ej var ikke et spørgsmål, og det gav mening for mig. Hvis du skyder nogen i Gaza, er det cool, det spiller ingen stor rolle,” lyder det i et vidnesbyrd fra en sergent fra infanteriet.

På trods af, at områderne i teorien burde være ryddet for civile, fortæller soldaterne om, at de ofte stødte ind i civile under kampene. Nogle blev skudt, andre overlevede, ofte ved et tilfælde.

Gazakrigen varede i 50 dage og kostede ifølge FN over 2200 palæstinensere livet, hvoraf flertallet var civile. 72 israelere, heraf 6 civile, blev dræbt. Store områder i den tætbebyggede Gaza-stribe blev jævnet med jorden under de voldsomme israelske bombardementer. Målet med aktionen fra Israels side var at sætte en stopper for lang tids intens raketbeskydning fra Gaza og for angrebstunneller, Hamas havde gravet fra Gaza og ind på israelsk jord.

Det foruroligende ved alle vidnesbyrdene er, at de tegner et billede af, at den israelske hær har forkastet alle sine etiske standarder, mener Yehuda Shaul, medstifter af Breaking the Silence:

”Her er tale om en bevidst politik, der kommer fra øverste sted. Sommerens krig viser, at hæren har ændret sit etiske regelsæt, uden offentligheden har fået noget at vide,” siger han.

Breaking the Silence blev stiftet i 2004 af en række tidligere kampsoldater, der ønskede, at offentligheden skulle få et kritisk indblik i, hvad militæret foretager sig over for palæstinenserne. Det har de gennem årene gjort ved at samle hundredvis af vidnesbyrd fra soldater, der har været i aktion på Vestbredden eller i Gaza.

Breaking the Silence er kendt for at rejse hård kritik over for den israelske hær, men ifølge Yehuda Shaul har de aldrig hørt noget tilsvarende vidnesbyrdene fra den seneste Gaza-krig:

”Jeg var selv soldat, da den anden intifada stod på det højeste og har oplevet temmelig grove episoder. Men jeg har aldrig hørt om militære operationsregler, der tilnærmelsesvis minder om, hvad der skete i Gaza. Alt og alle var legitime mål,” siger han.

Soldaterne fortæller i de anonyme vidnesbyrd om, at der blev brugt enorme mængder ammunition, og at man ofte bombede områder blot for at vise styrke og tilstedeværelse. Målet virkede, ifølge soldaterne, til at være, at der skulle forårsages så meget ødelæggelse som muligt. Huse blev systematisk jævnet med jorden med bulldozer, efter israelske soldater indtog områderne.

Breaking the Silence peger i rapporten på, at de meget vide og ofte slørede operationsregler, soldaterne arbejdede under, også førte til, at soldaternes egen moral blev svækket. Blandt andet fortæller en soldat om, at de for underholdningens skyld lå og skød til måls efter taxier og cyklister i områder, der var defineret som ikke-kampzoner.

Forråelsen bekymrer Yehuda Shaul:

”Vi ved desværre, at den næste krig i Gaza ligger rundt om hjørnet. Det er blot et spørgsmål om tid. Vi er meget bekymrede for, hvad vi vil tillade os næste gang, og hvor langt vi vil strække de moralske normer,” siger han.

Israel har efter krigen iværksat en større, intern undersøgelse af mulige forbrydelser under krigen. Den første sag blev rejst i sidste måned, hvor tre soldater er anklaget for at have stjålet fra palæstinensiske hjem i Gaza.

Hæren har ikke nogen kommentar til de konkrete historier i Breaking the Silences rapport. I en officiel udtalelse oplyser hæren, at den gerne vil undersøge historierne nærmere, hvilket dog er umuligt, da alle vidnesbyrdene i rapporten er anonyme:

”Ligesom ved tidligere tilfælde har Breaking the Silence afvist at fremlægge beviser over for IDF (Israels Forsvarshær) for deres påstande. Af indlysende grunde umuliggør det yderligere undersøgelser for IDF og tillader ikke, at påstandene og de beskrevne hændelser kan blive håndteret på en passende måde,” lyder det fra hæren.

Breaking the Silence siger modsat, at den flere gange op til offentliggørelsen af rapporten uden held har forsøgt at få hæren i tale.

Da alle vidnesbyrdene i rapporten er anonyme, er det heller ikke muligt for Kristeligt Dagblad at efterprøve påstandene.