Religiøse institutioner mister borgernes tillid

De senere års skandaler inden for forskellige kirker kan aflæses direkte i det årlige globale korruptionsindeks fra Transparency International

Skandalerne i den katolske kirke har skadet den generelle tillid til religiøse institutioner, viser international måling. Her ses engelske demonstranter.
Skandalerne i den katolske kirke har skadet den generelle tillid til religiøse institutioner, viser international måling. Her ses engelske demonstranter.

Verdens religiøse samfund lider under en alvorlig tillidskrise, viser en ny opgørelse fra Transparency International. Organisationen, der hvert år udgiver et globalt korruptionsindeks, kan berette, at over halvdelen af 91.500 adspurgte i 86 lande mener, at de religiøse institutioner er korrupte eller meget korrupte.

Det er en fordobling i forhold til en tidligere måling i 2004, hvor det tal kun var 28 procent. Og de religiøse institutioner går dermed fra at være den offentlige aktør, som verdens befolkninger stolede allermest på, til at se sig overhalet af både retsvæsenet, medierne, uddannelsessektoren, ngo?erne og militæret.

Særligt befolkningerne i lande som Irland, Israel, Norge, Japan, Grækenland, Italien og Spanien har svært ved at stole på kirkens mænd og kvinder, mens de er faldet lidt mindre i danskernes agtelse. Her bliver de placeret på lige fod med for eksempel Folketinget.

Det er ifølge John Devitt, der er leder af Transparency International i Irland, særligt de mange store skandaler i den katolske kirke om magtmisbrug, korruption og seksuel udnyttelse, der skinner igennem. Og han understreger, at det ikke nødvendigvis er en dårlig ting, at folk i højere grad er begyndt at sætte spørgsmålstegn ved de religiøse autoriteter.

"I mange år har folk ikke kunnet tro på, at en præst kunne finde på at misbruge sin stilling. Men vi kan ikke tage for givet, at bare fordi nogen er blevet uddannet fra præsteseminariet, så skulle de være mere til at stole på end andre," siger John Devitt.

Det er dog langtfra kun kirkerne, der falder i tillidsniveau. Særligt i Europa og Nordamerika mener henholdsvis 73 og 67 procent af befolkningerne, at korruption generelt har bredt sig i de seneste tre år. En udvikling, som Transparency International blandt andet begrunder med følgerne af finanskrisen.

Og netop det generelle tillidstab mod autoriteter og institutioner kan være med til at forklare, hvorfor de religiøse samfund taber tiltro i Danmark, mener Peter Birkelund Andersen, der er lektor ved Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier på Københavns Universitet.

"Når der er et generelt fald over en række indikatorer, så er det et tillidstab, der også går ud over kirken," siger han,

Han kalder udviklingen for "overraskende" og henviser til en stor værdiundersøgelse, der i 2008 viste, at danskerne i høj grad stoler på både deres præst og deres kirke.

Peter Birkelund Andersen afviser, at den række sager, der har plaget særligt det katolske samfund, kan spille ind på de danske borgeres holdning.

"Danske folkekirkemedlemmer taber ikke tillid til folkekirken, fordi katolikkerne har nogle problemer," siger Peter Birkelund Andersen.

albrechtsen@k.dk