Retten til liv gælder ikke fostre

Den Europæiske Menneskerettigheds-domstol vedtog i går, at det ikke er strafbart at være årsag til et fosters uønskede død

Det er ikke uagtsomt manddrab at være årsag til et fosters ufrivillige død. Det afgjorde Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i går i en stærkt principiel dom i sagen om den franske kvinde, Thi-Nho Vo, der i 1991 ved en fejl fik afbrudt sin graviditet i sjette måned på et hospital i Lyon.

Thi-Nho Vo blev forvekslet med anden patient - også af vietnamesisk oprindelse og med samme efternavn - som skulle have fjernet sin spiral. Undervejs i operationen af den gravide (og forkerte) kvinde gik der hul på fostervandshinden, og lægen blev tvunget til at abortere barnet.

Thi-Nho Vo lagde derefter sag an mod hospitalet for uagtsomt manddrab. Hun tabte ved det franske retssystem, men indbragte derefter sagen for menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg med det argument, at fosteret var beskyttet i forhold til Den Europæiske Menneskerettighedskonvention om retten til liv.

Med gårsdagens dom besluttede 14 dommere mod tre dog, at en sådan ret ikke kan gøres gældende for fostre, hvilket skaber præcedens for ufødte børns juridiske status i de europæiske lande. Havde dommen givet Thi-Nho Vo medhold, kunne det have åbnet op for, at aborter kan erklæres ulovlige i Europa.

Lektor, lic. jur. ved Københavns Universitet og medlem af Det Etiske Råd, Mette Hartlev, har tidligere over for Kristeligt Dagblad peget på, at sagen rammer lige ned i den gråzone, som eksisterer i de fleste europæiske lande, når det gælder et fosters retslige status. I Danmark gælder det, at et foster efter 28. uge bliver anerkendt som en person på en række områder, også selvom det er dødfødt, f.eks. når det gælder ligsyn, begravelse, arveret m.v. - men rettighederne er ikke komplette.

Mette Hartlev mener, at usikkerheden i lovgivningen afspejler, at der lige frem til fødslen er tvivl om, hvorvidt barnet overlever.

- Man kan sige, at fostret er et potentielt objekt for rettigheder, men at man først ved det med sikkerhed, når barnet er født, sagde hun.

Menneskerettighedsdomstolen afholdt sig således også fra at afgøre, hvorvidt et foster er en person eller ej, da det ifølge domstolen er umuligt.

Sagen var den første af sin slags ved menneskerettighedsdomstolen.

upoulsen@kristeligt-dagblad.dk