Ringe klimaindsats koster dyrt i Østafrika

Lige nu lider 10 millioner mennesker på Afrikas Horn under et problem, der primært har sin årsag i Vesten. Det vurderer FNs særlige udviklings-rådgiver Jeffrey Sachs

To områder i Somalia blev i går af FN erklæret i hungersnød. Her ses somaliske flygtninge i den etiopiske Kobe-lejr tæt på grænsen mellem de to lande. Kobe-lejren er først anlagt for tre uger siden, men huser allerede tæt på 25.000 flygtninge.
To områder i Somalia blev i går af FN erklæret i hungersnød. Her ses somaliske flygtninge i den etiopiske Kobe-lejr tæt på grænsen mellem de to lande. Kobe-lejren er først anlagt for tre uger siden, men huser allerede tæt på 25.000 flygtninge. Foto: Roberto SchmidtAFP.

Den hærgende tørke og sult i Østafrika havde ikke behøvet at blive så slem, hvis Vestens industrialiserede lande i rette tid var blevet enige om at påtage sig deres ansvar for klimaændringerne i udviklingslandene. Det vurderer FNs særlige udviklingsrådgiver Jeffrey Sachs, der er en anerkendt amerikansk økonom og direktør for Institut for Kloden ved Columbia Universitet.

LÆS OGSÅ:Hungersnød på Afrikas Horn: Sådan kan du hjælpe

Den hjælp, som regeringer i Vesten nu bidrager med til regionen for at bekæmpe tørken, burde betragtes som en kompensation og ikke som en hjælp. Regeringerne er selv ansvarlige for problemet, siger han til den kenyanske avis The Standard.

Samtidig er Vestens regeringsledere også mere interesserede i at yde nødhjælp til sultkatastrofer jorden rundt end i at gøre noget ved hovedårsagerne bag dem, mener Sachs.

FNs udviklingsekspert står ikke alene med sin vurdering af hovedårsagen til den nuværende krise i det østlige Afrika.

På den kenyanske nyhedsside Africa Review bliver resultaterne eller rettere manglen på samme af klimatopmødet i København i 2009 også direkte påtalt. Dengang appellerede en række udviklingslande om at få massiv økonomisk støtte til at håndtere de negative konsekvenser af et ændret klima. Det blev vedtaget, at udviklingslandene skulle modtage 30 milliarder dollar (157 milliarder kroner) mellem 2010 og 2012, plus 100 milliarder dollar (524 milliarder kroner) om året indtil 2020.

Ifølge den internationale tænketank The World Resources Institute er blot fire procent af de lovede midler nået frem på nuværende tidspunkt.

I Danmark medgiver Kirsten Halsnæs, klimaøkonom og leder af klimacentret ved Danmarks Tekniske Universitet, at de generelle klimaforhold har betydning for udviklingen af tørke og hungersnød i Østafrika. Blandt andet fordi høstudbyttet afhænger af vejret. Men hun tilføjer, at en række andre faktorer spiller ind.

Det generelt svage og ineffektive landbrug i landene hænger også sammen med generelle udviklingsproblemer i Afrika. Landene er særligt sårbare i forhold til tørke på grund af hele udviklingssituationen. På den måde bliver en fysisk klimapåvirkning meget alvorligere i denne del af verden end i et land på et højere udviklingsniveau. Eksempelvis har landene ringe adgang til kunstvanding, gødning og moderne teknologier, siger hun.

FN erklærede i går hungersnød i to områder af Somalia. Næsten halvdelen af den somaliske befolkning er i krise, vurderer FN.

udland@k.dk