Saudiarabiske kvinder udfordrer undertrykkelse i niqab på basketball-banen

Et saudiarabisk satirisk popnummer, hvor kvinder i niqab står på skateboard og spiller basketball, mens de protesterer mod mænds undertrykkelse af kvinder, breder sig nu langt ud over de saudiske grænser

 I musikvideoen ”Hwages”, der kan oversættes til ”frygt”, gør en saudiarabisk popgruppe grin med mænds frygt for at give kvinder mere frihed. Blandt andet til at dyrke sport. – Affotografering fra YouTube.
I musikvideoen ”Hwages”, der kan oversættes til ”frygt”, gør en saudiarabisk popgruppe grin med mænds frygt for at give kvinder mere frihed. Blandt andet til at dyrke sport. – Affotografering fra YouTube. Foto: Affotografering fra YouTube.

”Må mænd forbandes for at undertrykke kvinder”. Sådan lyder det blandt andet i sangen ”Hwages”, som på få uger er blevet set mere end 2,5 millioner gange på det sociale medie YouTube. Med satirisk alvor udstiller videoen en række af de restriktioner, saudiske kvinder udsættes for i deres hverdag, blandt andet ved at vise dansende kvinder i det offentlige rum, hvilket er et brud på den stærkt konservative wahhabisme, som saudisk lov er funderet på.

Helle Lykke Nielsen er lektor ved Center for Mellemøststudier på Syddansk Universitet. Hun kalder videoen et eksempel på, at det bliver stadigt sværere for det saudiske styre at holde fast i de love og traditioner, der af en stor del af landets kvindelige befolkning opfattes som reaktionære og undertrykkende.

”Det er en provokerende video, som sikkert vil støde mange, der ikke er enig i dens budskab. Men den viser, at særligt middel- og overklassen blandt de saudiske kvinder vil udfordre de begrænsninger, de oplever. Den teknologiske udvikling gør det sværere at tie dem ihjel, når de gør opmærksom på, hvordan de oplever undertrykkelsen,” siger hun og henviser til et andet billede, der i november sidste år blev delt på det sociale medie Twitter.

Her havde en kvinde taget et billede af sig selv på en gade i Saudi-Arabiens hovedstad, Riyadh, uden at bære hovedbeklædning, som ellers er obligatorisk.

Se videoen herunder 


Et af de andre områder, hvor saudiske kvinder oplever begrænsninger i deres hverdag, er bag rattet. Saudi-Arabien er ifølge den internationale menneskerettighedsorganisation Human Rights Watch det eneste land i verden, hvor det ikke er tilladt for kvinder at køre bil.

I videoen bliver de tre sangerinder kørt i bil af en lille dreng, mens de synger om kvinders rettigheder.

June Dahy er lektor ved Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier på Københavns Universitet. Ifølge hende er det ikke blot en kritik af forbuddet mod at lade kvinder køre bil, men en satirisering over hierarkiet i Saudi-Arabien, der blandt andet udstikker strenge regler for, hvem kvinder må ledsages af.

”I Saudi-Arabien skal kvinder altid være i følgeskab af en værge, normalt en far eller bror. Musikvideoen udstiller det absurde i loven ved, at værgen er en lille dreng, som altså stadig har fortrinsret over tre voksne kvinder, hvilket er dybt nedladende over for kvinder,” siger hun.

Forbuddet mod at lade kvinder køre bil har da også været genstand for tilbagevendende diskussioner i Saudi-Arabien i årevis, og er blandt andet blevet kritiseret af et højtstående medlem af kongefamilien, prins Alwaleed bin Talal, som tidligere har opfordret til at fjerne forbuddet.

Helle Lykke Nielsen mener, at det er et af flere eksempler på, at de saudiske kvinder støt, men sikkert møder større opbakning.

”Den saudiske stat er funderet på et samarbejde mellem kongefamilien og præsteskabet. Det er særlig præsteskabet, der stiller sig på bagbenene, når kvinders rettigheder er til diskussion, men i visse dele af det saudiske styre kan man se, at der er en tiltagende liberalisme,” siger hun.

I videoen spiller de tre kvinder, som er klædt i heldækkende niqab’er, også basketball og står på skateboard. Flere gange afslører billederne, at kvinderne har farvestrålende tøj på inden under de sorte niqab’er.

Jørgen Bæk Simonsen, lektor på Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier på Københavns Universitet, er enig i, at videoen er et opgør med den kvindeundertrykkende praksis i Saudi-Arabien, men han mener ikke, at den er et opgør med islam.

”Ved at beholde deres niqaber på signalerer kvinderne i videoen ikke et opgør med islam, men imod den patriarkalske udøvelse af sharia- lovgivningen i Saudi-Arabien. Nogle mener, at saudiske kvinder vil være som kvinder i Vesten, men det vil de ikke. For dem er islam frihed. Men de vil have flere rettigheder, end de har under det nuværende styre, og de synes, det går for langsomt med at få dem,” siger Jørgen Bæk Simonsen og kalder videoen et eksempel på, at den yngre generation har forstået, hvordan den skal få sit budskab ud.

”Der er ingen tvivl om, at det saudiske patriarkats dage er talte, men det er videoen ikke et tegn på, selvom flere medier fremstiller det sådan. Det er de 35.000 eksempler på kvinder, der i løbet af de seneste otte år er blevet valgt ind i offentlige stillinger i landet tværtimod. Men det budskab er sværere at sælge, så derfor er det en smart strategi at vælge denne mere opsigtsvækkende, fjollede måde at gøre sine meninger gældende på.”

Kristeligt Dagblad har forgæves prøvet at få en kommentar fra instruktøren af videoen Majed Al-Esa.