Sikkerhedseksperter undsiger Trump

Donald Trump oplever nyt tilbageslag, efter at førende republikanere i et brev betegner ham som ”farlig” for USA

En række fremtrædende republikanere undsagde i går partiets præsidentkandidat Donald Trump og kaldte ham ”farlig”. Samme opfattelse har denne demonstrant, som stod foran Cobo Centret i Detroit i delstaten Michigan, hvor Trump i mandags holdt en økonomisk hovedtale. ”Trump er dårlig for Michigan. Dårlig for USA”, står der på plakaten.
En række fremtrædende republikanere undsagde i går partiets præsidentkandidat Donald Trump og kaldte ham ”farlig”. Samme opfattelse har denne demonstrant, som stod foran Cobo Centret i Detroit i delstaten Michigan, hvor Trump i mandags holdt en økonomisk hovedtale. ”Trump er dårlig for Michigan. Dårlig for USA”, står der på plakaten. Foto: Regina H. Boone.

Donald Trump er uberegnelig og ude af stand til eller uvillig til at adskille sandt fra falsk. Sådan skriver 50 af USA’s førende konservative sikkerhedseksperter i et opsigtsvækkende brev, hvori de undsiger den republikanske præsidentkandidat, som de betegner som ”farlig”, og erklærer, at de vil undlade at stemme på ham.

”Vi er overbeviste om, at han i Det Ovale Kontor ville være den mest uforsvarlige præsident i USA’s historie,” konstaterer de i brevet, hvori de begræder Donald Trumps personlige karakter og hans manglende forståelse for USA’s nationale interesser og for de ”demokratiske værdier”, som amerikansk udenrigspolitik må baseres på.

Brevet er et nyt tilbageslag for Donald Trumps præsidentkampagne, som i de seneste uger har kæmpet med en række dårlige sager, heriblandt en opsigtsvækkende fejde med familien til en ung amerikansk krigshelt, der mistede livet i Irak. Opbakningen til Trump er da også dalet, og ifølge en ny meningsmåling fra Monmouth University fører Hillary Clinton nu med 12 procentpoint i kapløbet om præsidentposten.

”Fortællingen er blevet: Er Trump virkelig egnet? Har han temperamentet til at blive præsident? Han er nødt til at gøre noget, der ændrer den dynamik,” siger Patrick Murray, der er direktør for Monmouth Universitys opinionsinstitut, til tv-stationen CNN.

De 50 brevunderskrivere tæller tidligere efterretningschefer, ministre for hjemlandets sikkerhed og toprådgivere for tidligere republikanske præsidenter fra Richard Nixon til George W. Bush. Nogle af dem siger, at de vil stemme på den demokratiske kandidat, Hillary Clinton, mens andre vil undlade at stemme til præsidentvalget i november.

Det er højst usædvanligt, at medlemmer af nationens sikkerhedspolitiske elite offentligt blander sig i politik, og det er historisk uden fortilfælde, at fremtrædende republikanere på så kontant vis tager afstand fra partiets præsidentkandidat. Ifølge amerikanske medier blev beslutningen om at skrive brevet truffet, da Donald Trump for nyligt opfordrede Moskva til at hacke Hillary Clintons email-server, og da han i interview syntes at legitimere Ruslands annektering af Krim-halvøen og erklærede, at Nato-lande ikke automatisk skal regne med USA’s hjælp i tilfælde af et angreb fra en fremmed magt.

Den hårde kritik preller af på Donald Trump, hvis vælgertække i udstrakt grad er baseret på hans status som en politisk outsider. Han afskriver da også sine kritikere som ”intet andet end den fejlslagne Washington-elite, der forsøger at fastholde deres magt”.

”Navnene i dette brev er dem, hos hvem amerikanerne bør søge om svar på, hvorfor verden er sådan et værre rod,” siger han i en udtalelse.

Donald Trumps mange konservative kritikere fik i denne uge et alternativ at stemme på, da en tidligere agent for efterretningstjenesten CIA, Evan McMullin, mandag bekendtgjorde, at han stiller op til præsidentvalget som uafhængig kandidat. Den ukendte McMullin vil næppe udgøre en reel trussel mod Trump, men han kan som praktiserende mormon sætte republikanerens greb om den konservative delstat Utah på spil.