Skyggen fra IRA hænger fortsat over Gerry Adams

Et mord på et tidligere medlem af IRA har sat gang i debatten om, hvorvidt undergrundshæren nu også er fuldstændig opløst. Kritikere kræver svar fra Gerry Adams, formanden for Sinn Féin

Der var tale om et 13 sekunder langt historisk håndtryk mellem den britiske tronarving prins Charles og Gerry Adams (th.) den 19. maj i år, da prinsen af Wales var på et fire dage langt besøg i Irland. Gerry Adams har tidligere retfærdiggjort IRA's attentat i 1979, som kostede prinsens grandonkel, lord Louis Mountbatten, livet. -
Der var tale om et 13 sekunder langt historisk håndtryk mellem den britiske tronarving prins Charles og Gerry Adams (th.) den 19. maj i år, da prinsen af Wales var på et fire dage langt besøg i Irland. Gerry Adams har tidligere retfærdiggjort IRA's attentat i 1979, som kostede prinsens grandonkel, lord Louis Mountbatten, livet. - . Foto: Scanpix.

I sidste uge blev et tidligere medlem af den nordirske undergrundshær IRA myrdet. 53-årige Kevin McGuigan blev skudt ned i sit hjem i Belfast. Han havde tidligere været fængslet for sin rolle som skarpskytte for IRA. Ifølge flere medier blev han skudt af våben, som var smuglet ind i Nordirland af selvsamme IRA.

Drabet har igen rejst spørgsmålet om, hvorvidt IRA fortsat eksisterer i en eller anden form.

Og nok engang er det Gerry Adams, der må stå til ansvar. En rolle, som den nu 66-årige katolik og republikaner har påtaget sig mange gange, siden han i 1983 blev formand for partiet Sinn Féin, som var den irske republikanske undergrundshærs politiske gren i fortidens modstandskamp mod de protestantiske unionister på den delte grønne ø.

I mandags deltog Gerry Adams i en mindehøjtidelighed for fængslede medlemmer af IRA, som døde under sultestrejker. Her afviste han, at der stadig eksisterer en IRA-struktur.

”IRA forsvandt efter 2005. De, der var involveret i mordet på Kelvin McGuigan, repræsenterer ikke republikanerne. De er ikke IRA,” fastslog Gerry Adams ifølge den irske nyhedsstation RT ved ceremonien i Dundalk på den irske side af grænsen til Nordirland.

Han tilføjede videre, at ”ingen af de alfabet-grupper, som nu påberåber det stolte navn for Den Irske Republikanske Hær, har nogen ret til den titel.”

Med alfabet-grupper henviser han til udbrydergrupper af IRA som for eksempel Provisorisk IRA

Gerry Adams reagerede blandt andet på udtalelser fra politiet i Nordirland om, at dele af infrastrukturen stadig var intakt fra Provisorisk IRA. Det fik igen den irske miljøminister, Alan Kelly, til at afkræve ham forsikringer for, at IRA ikke eksisterer og aldrig vil eksistere igen.

”Vi har brug for at høre, at medlemmer af IRA ikke er involverede i mord, i narkotika, i en hel masse andre kriminelle aktiviteter,” sagde Labour-ministeren fra den irske republik ifølge avisen The Irish Times.

At kritikken kommer fra Irland er markant, for Gerry Adams har fortsat som mål, at Nordirland skal forenes med Irland.

Det er også derfor, at han svæver over vandene som præsident for både Sinn Féin i Irland og Nordirland. Han har gentagne gange været valgt til det britiske parlament i London, men som alle Sinn Féin-medlemmer har han nægtet at deltage i parlamentets arbejde. I 2010 frasagde han sig sit sæde i London og blev opstillet og valgt til det irske parlament i Dublin, Dáil.

Gerry Adams har været central i alle forhandlinger om våbenhvile, fred og politisk magtdeling mellem de gamle fjender i Nordirland. Det mundede blandt andet ud i, at hærledelsen i IRA for 10 år siden udsendte en erklæring om, at den afsluttede den væbnede kamp og ville fortsætte kampen med politiske midler.

I 32 år har Gerry Adams symboliseret den politiske kamp. Håret er blevet trimmet, og både det og skægget er nu gråsprængt. Dengang som nu har han benægtet, at han nogen sinde har været involveret i den væbnede kamp.

Derfor trak det også store overskrifter, da politiet i Nordirland sidste år tilbageholdt ham i fire dage i forbindelse med efterforskningen af IRA's drab på Jean McConville i 1972. Men politiet rejste ikke tiltale mod ham.

Med tiden er han også blevet mere forsonende og har flere gange mødt nogle af sine gamle ærkemodstandere. I 2007 mødtes han således første gang ansigt til ansigt med den nu afdøde præst Ian Paisley, der var formand for DUP, unionisternes demokratiske parti i Nordirland.

Et andet markant skel var også mødet i maj i år med den britiske tronarving prins Charles, som han gav hånd til under prinsens officielle besøg i republikken Irland. Et stort skridt for ærkerepublikaneren Gerry Adams.