Slovakiet stemmer om homoseksuelles rettigheder

I Slovakiet ses homoseksuelle som en trussel mod familien. Efter stor underskriftsindsamling skal slovakerne nu til stemmeurnerne for at stemme om homoseksuelles rettigheder

En mand betragter en røgbombe ved Pride-paraden i Slovakiets hovedstad Bratislava i 2012.
En mand betragter en røgbombe ved Pride-paraden i Slovakiets hovedstad Bratislava i 2012. Foto: AFP Photo / Samuel Kubani.

Skal to mennesker af samme køn have ret til at indgå ægteskab og adoptere børn, og skal børn tvinges til at have seksualundervisning i skolerne? Det er spørgsmål, slovakkerne skal tage stilling til ved en folkeafstemning på lørdag. Valget, som går under navnet ”Folkeafstemningen for familiens beskyttelse”, sker på initiativ af en folkelig bevægelse, der har indsamlet de 400.000 underskrifter, der skal til for at holde en landsdækkende folkeafstemning.

”Den kommende folkeafstemning er allerede en succes. Flere end 10.000 frivillige går rundt på gaderne og fortæller om familiens betydning,” siger Anton Chromik, talsmand for bevægelsen, der går under navnet Aliancia za rodinu (Familiens Alliance).

Bevægelsen blev grundlagt i 2013 og organiserer et bredt udsnit af den slovakiske befolkning. 80 procent af slovakkerne støtter ifølge de seneste meningsmålinger alliancens standpunkt.

Sammenslutning af biskopper i Slovakiet bakker også op om initiativet og opfordrer slovakkerne til at afgive deres stemme.

”Begreberne familie, stamme, nation og modersmål taler til os med et klart sprog. Familien er stedet, hvor nye generationer bliver til, og i hvilken mænd og kvinder bliver til forældre, mødre og fædre. I familierne vokser hele vores nation op, derfor er det vigtigt at beskytte den og støtte den, fordi den er den bedste kapital for fremtiden,” siger talsmand for biskopperne Martin Kramara.

En folkeafstemning om disse værdier er ikke en god idé, mener derimod den protestantiske præst Anna Polckova fra den slovakiske hovedstad, Bratislava.

”Det vil være på sin plads at spørge, om det er den rette måde at beskytte familieværdierne på. Presset på vores hjem og familier kommer ikke udefra, men derimod indefra,” siger Anna Polckova til den slovakiske avis Sme.

Hotelejeren Silvia Bolcova fra den østslovakiske by Kosice har ikke tænkt sig at stemme og mener, at lovgivning på området vil være diskriminerende.

”Vores frihed er forankret i vores forfatning og i Bibelen, og denne frihed til at være, den vi er, skal ikke administreres af hverken staten eller skolen,” siger Silvia Bolcova, som håber, at mange andre som hende vælger at blive hjemme, således at afstemningen erklæres for ugyldig.

Over 50 procent af de slovakiske vælgere skal stemme, for at valget er gyldigt.