Snu konservativ kristen skal få Finland på ret køl

Juha Sipiläs baggrund i en luthersk vækkelsesbevægelse kommer næppe til at influere hans virke som statsminister, vurderer analytiker

Juha Sipilä skal lede regeringsforhandlingerne i Finland.
Juha Sipilä skal lede regeringsforhandlingerne i Finland. Foto: Martti Kainulainen.

Juha Sipilä er på flere måder en usædvanlig politisk skikkelse.

Den 53-årige erhvervsmands liberale Centerparti vandt med 21,1 procent af stemmerne søndagens finske parlamentsvalg, og det bliver nu hans opgave at prøve at danne en ny koalitionsregering.

Den kommende statsminister er uddannet ingeniør og var i mange år en succesfuld erhvervsleder i telebranchen, indtil millionæren til manges overraskelse skiftede kurs og blev valgt ind i parlamentet ved valget i 2011. Allerede året efter blev den politiske debutant formand for Centerpartiet.

Hans sejr over den afgående statsminister Alexander Stubb tilskrives også medlemskabet af den lutherske vækkelsesbevægelse Rauhan Sana. Den er en del af læstadianismen, grundlagt af svenskeren Lars Levi Læstadius i 1800-tallet, og lægger vægt på syndsbekendelse, skriftemål og pietistisk livsstil.

Partiformandens tro vurderes at have hjulpet til at skaffe Centerpartiet en del konservative stemmer hos vælgerne i de finske yderområder

Af kernesager har Juha Sipilä markeret sig på miljø- og klimaområdet samt med støtte til det private erhvervsliv, men han har værdipolitisk holdt sig fra traditionelle konservative spørgsmål såsom vielser af homoseksuelle, som Rigsdagen stemte for i november sidste år.

Jan Sundberg, professor i statskundskab ved universitetet i Helsinki, vurderer da også, at finnerne ikke skal regne med, at rødderne i vækkelsesbevægelsen kommer til at dominere Sipiläs fokus som statsminister.

”Det kan selvfølgeligt godt dukke op, og jeg skal ikke afvise, at det kan give ham problemer, men han er ikke blandt de meste yderligtgående i vækkelsesbevægelsen, og han har sagt, at han ikke vil have omkamp om vielse af homoseksuelle, selvom Centerpartiet ellers traditionelt er værdikonservativt,” siger Jan Sundberg.

I valgkampen har Sipilä holdt sig tilbage fra store politiske udmeldinger, men optrådt som en lavmælt taktiker. Og han er blevet kritiseret for at spille med fordækte kort og ikke fortælle, hvad han konkret vil gøre for at få økonomien på ret køl.

”Det kendetegner hans lidt tilbagetrukne stil, hvor han har lukreret på at fremstå som en seriøs forretningsmand, der kan få styr på den dårlige økonomi og store arbejdsløshed (10,1 procent i marts, red.), men uden de store satsninger. I befolkningen er han mest af alt kendt som en gennemsnitlig og rolig finsk mand,” forklarer Jan Sundberg.

Han peger på, at Sipiläs første opgaver bliver at gennemføre en effektivisering af statsapparatet og refomere sundhedssystemet, som den tidligere regering har udskudt ad flere omgange.

Indtil videre har Juha Sipilä ikke offentliggjort, hvem han ønsker at danne regering med, men har åbnet for et samarbejde med det indvandrerkritiske parti De Sande Finner.