Polakkernes adgang til kunstig befrugtning er til debat i valgkamp

In vitro-behandling er til debat i den polske valgkamp. De nationalkonservative, der står til at vinde parlamentsvalget, truer med et de facto-forbud

Pawel og Iza Lewandowski har allerede været igennem fire in vitro-behandlinger, men er nu ved at opgive håbet om at få børn ved hjælp af kunstig befrugtning.
Pawel og Iza Lewandowski har allerede været igennem fire in vitro-behandlinger, men er nu ved at opgive håbet om at få børn ved hjælp af kunstig befrugtning. . Foto: Clara Binczak Lindhardt.

I udkanten af den polske hovedstad, Warszawa, har Iza og Pawel Lewandowski hængt deres vasketøj til tørre i den ene side af det lille værelse i deres lejlighed, og Pawels to guitarer står lænet op ad det stribede tapet i et andet hjørne.

”Vi er nok holdt lidt op med at tro på, at vi skal til at indrette børneværelse her,” siger 33-årige Iza Lewandowski.

Om hun får sit femte og sidste kunstigt befrugtede æg sat op i sin livmoder, er nemlig uvist. Det er planlagt til at ske i november efter valget til Polens parlament på søndag.

Og in vitro-behandling fylder en del i kampen om parlamentspladserne. Politikere fra det katolske, nationalkonservative oppositionsparti Lov og Retfærdighed, som ifølge meningsmålingerne står til at vinde valget, vil begrænse mulighederne for kunstig befrugtning mærkbart. Det vil få betydning for Polens 1,5 millioner barnløse par, hvis målingerne holder stik, og centrum-højre-regeringen under ledelse af Borgerplatformen mister magten.

”Loven om in vitro skal ændres for at beskytte liv,” siger en talsmand for Lov og Retfærdighed.

Partiet vil blandt andet forbyde at nedfryse befrugtede æg.

”Det er nedfrysning af liv, hvis skæbne er meget usikker. For os er et befrugtet æg et påbegyndt liv. Og under kunstig befrugtning bliver en stor del af ægcellerne ikke brugt - de bliver simpelthen slået ihjel. Den fremgangsmåde er vi uenige i,” siger partiets næstformand for Overhuset, senator Stanislaw Karczewski.

Hos organisationen Vores Stork, som støtter barnløse og adoptanter, er man dybt bekymret over de signaler, der kommer fra partiet Lov og Retfærdighed, som regerede Polen fra 2005 til 2007:

”Politikerne sniger et forbud ind. For politikerne kan sige: ”Vi har intet imod in vitro, vi vil bare beskytte livet” og på samme tid indføre regler, der de facto gør in vitro mindre sikkert for kvinder og ødelægger procedurens effektivitet,” siger næstformand i Vores Stork, Michal Damski.

Effektiviteten vil falde drastisk, mener organisationen, fordi lægerne så vil være nødsaget til at overføre æg til kvindens livmoder uden at undersøge, i hvilken tilstand cellerne er, det vil sige, om de egner sig til kunstig befrugtning eller ej.

”Lov og Retfærdigheds planer er en trussel mod kvindens sundhed, fordi man skal overføre flere befrugtede ægceller til livmoderen samtidig. Det øger risikoen for at få tvillinger eller endda trillinger. Og sådan en graviditet er sværere og mere risikabel at gennemføre for kvinden. Derfor anbefaler læger, at man kun sætter én ægcelle op i livmoderen, mens resten fryses ned. Og så kan man foretage fire eller fem overførsler,” forklarer Damski.

Derudover vil de nationalkonservative politikere også ændre reglerne for, hvem der kan komme i betragtning til at få kunstig befrugtning.

”Kun ægtepar bør have adgang til kunstig inseminering,” mener senator Karczewski.

”Vi er imod, at to mennesker af samme køn - for eksempel i registreret partnerskab - skal kunne få et barn sammen, for et barn bør vokse op i en naturlig familie, og ifølge os er en naturlig familie en mand og en kvinde,” forklarer han.

Argumentationen støder på undren hos organisationen Vores Stork.

”Alle par skal have mulighed for at få kunstig befrugtning. Hvis et par kan få børn uden kunstig befrugtning, kan de jo gøre det uden at være gift. Så længe de gør det klart, at de vil have et barn sammen og tage sig af det, så skal de have muligheden,” siger Michal Damski.

Også landets katolske kirke, som omkring 90 procent af de 38 millioner indbyggere har en tilknytning til, har deltaget i debatten om kunstig befrugtning:

”Katolikker må ikke gøre brug af kunstig befrugtning. Og de må ikke støtte det, hvis de vil blive i det kristne fællesskab,” lyder det fra de polske biskopper.

Kirken mener, ligesom partiet Lov og Retfærdighed, at in vitro-behandling er et indgreb i selve skabelsen og dermed en svær synd.

Og østersøbyen Szczecins biskop, Andrzej Dziega, har sammenlignet in vitro med Hitlers raceideologi:

”Reglerne om in vitro tillader, at man slår folk ihjel, kun fordi barnet af en eller anden grund ikke lykkedes i et laboratorium. Det er ren racehygiejne - det er en forbrydelse,” har han udtalt.

Den holdning forarger Iza og Pawel Lewandowski:

”Politikerne burde give os frit valg og hverken prædike eller forbyde. Det er svært at tro, at man kan have så begrænset et syn på verden. Nogle gange spørger jeg mig selv, om partiet Lov og Retfærdighed rent faktisk tænker sådan, eller om det bare er valgflæsk. For man kan da ikke forestille sig, at så stor en gruppe mennesker kan være så snæversynede,” siger Iza Lewandowski.

Religiøse argumenter bør da heller ikke have indflydelse på mulighederne for kunstig befrugtning, mener Vores Stork:

”I Polen er kirke og stat adskilt. Det er lægerne, som har taget årelange uddannelser, som skal løse medicinske spørgsmål sammen med patienterne - ikke biskopperne,” siger Michal Damski.

Pawel Lewandowski går endnu videre i sin kritik:

”Hjertetransplantationer var der heller ingen, der accepterede, dengang man begyndte på dem. Hvis man afviser videnskabelige fremskridt, skal man også afvise hele lægevidenskaben. Så skal man ikke gå til lægen eller tage piller, for så er der i stedet nogen deroppe, der bestemmer over vores liv,” siger han.

Men selvom kirken formelt er adskilt fra staten i Polen, ser det ud til, at den får mere indflydelse i Polen efter valget - også på Iza og Pawel Lewandowskis muligheder for at få børn.