Stadig flere jøder foretrækker at slå sig ned i Tyskland

Tyskland har de seneste årtier været eftertragtet land for østeuropæiske jøder, og nu flytter flere jøder fra Israel til Tyskland end omvendt

Tyskland, der i sin tid var arnestedet for nazismen og holocaust, er i dag et populært land blandt jøder. Flere israelere indvandrer nu til Tyskland end tyske jøder udvandrer til Israel. Arkivfoto fra mindesmærket i Berlin for de myrdede jøder i Europa.
Tyskland, der i sin tid var arnestedet for nazismen og holocaust, er i dag et populært land blandt jøder. Flere israelere indvandrer nu til Tyskland end tyske jøder udvandrer til Israel. Arkivfoto fra mindesmærket i Berlin for de myrdede jøder i Europa. .

På trods af de seneste terror-attentater i Frankrig og Danmark og en voksende antisemitisme i Europa foretrækker jøder at blive boende i Tyskland i stedet for at rejse til Israel. Mens medierne i andre europæiske lande er fulde af beretninger om jøder, der ikke længere ser en fremtid i Europa, slår tyske jøder fast, at de bliver, hvor de er.

Ifølge den tidligere leder af Jødernes Centralråd i Tyskland, Charlotte Knobloch, har Europa hårdt brug for jøderne netop nu.

”Vi fjerner ikke den alvorlige fare, som terroren udgør, ved at emigrere til Israel. Terroren er en trussel mod de europæiske demokratier som helhed,” siger hun til magasinet Focus.

Tyskland, der i sin tid var arnestedet for nazismen og holocaust, er i det hele taget et populært land blandt jøder. Siden Berlinmurens fald har landet haft en voksende indvandring af jøder, især fra de østeuropæiske lande, men nu også fra Israel.

I årtier efter Anden Verdenskrig mente mange israelere ellers ikke, at jøder kunne leve i Tyskland, som israelerne kaldte for ”mordernes land”.

I dag er situationen en ganske anden. Flere israelere indvandrer nu til Tyskland end tyske jøder udvandrer til Israel. Alene i 2013 drejede det sig om 830 personer i Tysklands favør.

Historiker og Israel-ekspert Michael Brenner fra Münchens universitet mener, at konflikten mellem Israel og palæstinenserne er en vigtig grund til, at især unge jøder flytter til Tyskland.

”De flytter til Tyskland, fordi man her i det mindste i øjeblikket har følelsen af at være i sikkerhed,” siger han.

Ifølge Michael Brenner har mange jøder en lang vej bag sig:

”Adskillige er først udvandret fra Østeuropa til Israel, og efter nu at have levet der nogle år, beslutter de at tage til Tyskland. For mange mennesker er det ikke let at begynde et helt nyt liv i Israel, og tanken om at flytte tilbage til Europa og bosætte sig i Tyskland virker derfor tillokkende,” siger han.

Ifølge flere undersøgelser rejser især unge, veluddannede israelere, der er utilfredse med den israelske premierminister Benjamin Netanyahus politik, til Tyskland.

Netop Benjamin Netanyahu har i kølvandet på terror-attentaterne opfordret alle jøder i Europa til at ”rejse hjem” til Israel, men det er en udtalelse, som blandt andre den danske rabbiner Jair Melchior har kritiseret. Ifølge rabbineren bør jøder kun rejse til Israel af kærlighed til staten, ikke fordi de er bange for at leve i Danmark.

”Jair Melchior har ret. Det bør ikke være sådan, at Israel kun er attraktivt, fordi livet i andre lande er farligere,” siger også Michael Brenner.

Josef Schuster, nuværende leder af Jødernes Centralråd, kritiserer i avisen Süddeutsche Zeitung ligeledes den israelske ministerpræsident og opfordrer de tyske jøder til at have tillid til politiet.

”Naturligvis kan jeg ikke udelukke, at der finder et attentat sted i Tyskland, men det kan Benjamin Netanyahu heller ikke garantere for Israel,” siger han.

Ifølge journalist og pr-rådgiver Terry Swartzberg, der har oplevet antisemitisme i USA og Indien, er tyskerne slet ikke så fjendtligt indstillede over for jøder, som mange måske tror. Han har de seneste to år færdes i både Berlin og München og meget bevidst båret den jødiske hovedbeklædning kippaen overalt for at finde ud af, hvor udbredt jødehadet er, men han er aldrig blevet chikaneret af nogen.

”Når tyskerne endelig siger noget om kippaen, så er det spørgsmålet: 'Hvordan sidder den fast på hovedet'. Det er typisk tysk, at man interesserer sig mere for teknikken end for troen,” siger han til Süddeutsche Zeitung.