Islænding: Statsministerens skattely krænker vores værdigrundlag

Islændinge ser deres værdier krænket efter Panama-papirernes afsløringer. Sagen om statsministerens skattely vidner om, at afstanden mellem folk og regering er blevet for stor, siger islændingen Hjörtur Smárason, der er uddannet inden for antropologi og statskundskab og bosiddende i Danmark

Hjörtur Smárason. – Privatfoto.
Hjörtur Smárason. – Privatfoto.

I tirsdags fik vi først at vide, at Islands statsminister, Sigmundur Gunnlaugsson, ville trække sig, og derefter, at han kun trækker sig i en periode. Hvad foregår der?

"Der er ikke nogen, som kan forklare det, for det giver ingen mening. Det lyder, som om han ikke vil give slip på magten. Man skulle have troet, at med alt, der er foregået, så ville han træde tilbage og stå ved den beslutning."

Tusindvis af islændinge har demonstreret efter lækket af Panama-papirerne. Hvordan kan statsministeren blive siddende, når han har mødt så massiv en modstand?

"Det har han oplevet før. For tre år siden besluttede regeringen ikke at holde den folkeafstemning om EU-medlemskab, som var et af valgløfterne. I stedet besluttede regeringen uden om befolkningen, at landet ikke skulle satse på at komme med i EU. Der var protester i seks uger i træk ude foran parlamentet, men der var ingen reaktion overhovedet. Statsministeren giver udtryk for, at landet er et demokrati, og at befolkningen har ret til sine meninger, men han sidder på regeringsposten, og det er hans ansvar at sikre, at Island klarer sig godt. Den realitet, han lever i, er ikke den samme som den, befolkningen lever i."

Hvilke politiske konsekvenser kan skattesagen have?

"I Island har man ikke tradition for, at ministre trækker sig. Det er kun sket meget få gange i hele vores histore, så generelt har den slags sager ikke store konsekvenser. Men nu hvor Island har hele verdenspressens opmærksomhed, kan presset have en større betydning. Der er nødt til at ske noget drastisk. Jeg kan ikke se anden udvej, end at der kommer et valg og en ny regering."

Vi har også set Piratpartiet gå frem i meningsmålingerne. Hvad er det et udtryk for?

"Piratpartiet fik 43 procent i den seneste meningsmåling. Det er vildt, at så nyt et parti kan få opbakning fra næsten halvdelen af befolkningen. Det peger på, at folk har fået nok af de gamle partier, som har styret landet. De vil se nye mennesker med nye idéer, værdier og etik."

Det er endnu uklart, om statsministeren har gjort noget ulovligt. Hvorfor reagerer befolkningen så voldsomt?

"Grunden til, at det ikke er ulovligt, er, at regeringen ikke har implementeret de regler, som skulle til for at gøre det ulovligt. Man kan altid fifle med reglerne, når man sidder på magten. Men nu har folk fået nok. Det er ikke nok, at noget er lovligt. Det skal også være etisk og moralsk. Og når man som regeringsleder siger, at befolkningen skal tro på den islandske krone og økonomi, mens man selv gemmer sine penge, er det dobbeltmoralsk."

Hvad er det for nogle knapper, som skattelækagen trykker på med hensyn til islændingenes værdier?

"Kreativitet er noget, som karakteriserer den islandske identitet inden for blandt andet film, litteratur og musik. Men kreativ bogføring har aldrig været en god ting. Vi havde et folkemøde i 2009, hvor mennesker fra hele landet satte sig ned og stillede spørgsmålet: Hvad er det for nogle værdier, vi står for og vil stræbe efter? Det største ord, der kom ud af det, er ærlighed. Ligestilling, respekt, retfærdighed og ansvar er nogle af de andre store ord, der kom ud af mødet, og som skulle være hjørnesten i det samfund, vi ville bygge op efter krakket i 2008. Godt og vel alle ordene bliver krænket i den her sag om skattely. Derfor bliver folk så rasende."

Hvad er løsningen for at komme ud af krisen?

"Jeg ser kun én vej, og det er et nyt valg, så vi viser, at det her ikke er okay. Det er ikke noget, vi vil være kendt for. Derfor vil vi vælge en regering, som vi tror kan opretholde de værdier, som den islandske befolkning blev enig om, at landet skal være kendt for: ærlighed, ligestilling, respekt, retfærdighed og ansvar."