Stormufti: Skak er årsag til had og forbudt i islam

Skak kan føre til hasardspil og er både spild af tid og penge, mener fremtrædende muslimsk lærd fra Saudi-Arabien

Ifølge Saudi-Arabiens stormufti kan skak føre til hasardspil, som ifølge Koranen er forbudt. Her er det 14-årige Fatmi Alkhlufi fra Qatar, som koncentrerer sig om spillet under en turnering i Forenede Arabiske Emirater.
Ifølge Saudi-Arabiens stormufti kan skak føre til hasardspil, som ifølge Koranen er forbudt. Her er det 14-årige Fatmi Alkhlufi fra Qatar, som koncentrerer sig om spillet under en turnering i Forenede Arabiske Emirater. . Foto: REUTERS/Ahmed Jadallah.

Selvom mennesker har spillet skak i Mellemøsten i mange hundrede år, tillader islam ikke det ældgamle brætspil.

Sådan lyder det fra Saudi-Arabiens stormufti, Sheikh Abdulaziz Al al-Sheikh, som mener, at spillet opfordrer til hasardspil og i øvrigt er spild af tid.

Det skriver den britiske avis The Guardian.

Stormuftiens dom faldt som svar på et spørgsmål i et tv-show, hvor den fremtrædende muslim udsteder fatwaer - religiøs vejledning - til seerne om dagligdags spørgsmål. Han sagde, at skak “hørte til under hasardspil” og var ”spild af tid og penge og en årsag til had og fjendskab mellem spillere”.
 
Al-Sheikh begrundede afgørelsen ved at referere til et vers i Koranen, som forbyder ”rusmidler, hasardspil, afgudsdyrkelse og tydning af varsler”.

Det er ikke første gang, at et konservativt muslimsk land forbyder skakspil. Storayatollah Ali al-Sistani, som er den højeste religiøse autoritet for Iraks shiitiske befolkning, har tidligere udstedt et tilsvarende forbud.

Allerede i 1979 blev skak forbudt i Iran efter den islamiske revolution, men i 1988 fjernede Irans daværende religiøse leder, Ayatollah Rouhollah Khomeini, forbuddet og sagde, at skak var lovligt, så længe det ikke blev brugt til hasardspil.

I dag har Iran et aktivt skakforbund og sender spillere til internationale turneringer. Det saudiske forbud mod skakspil vil formentlig overraske mange muslimer, som historisk set tog spillet til sig efter at have besejret perserne og siden bragte det med sig til Europa.

Generelt ser muslimske lærde med mindre strenge øjne på skak end på spil, hvor terninger og held spiller en rolle. At spille for penge er under alle omstændigheder forbudt.

Ifølge den britiske stormester i skak Nigel Short er det saudiske forbud en “stor tragedie”.

”Jeg betragter ikke skak som en trussel mod samfundet. Det er ikke noget, der er så depraveret, at det korrumperer menneskers moral,” siger han til den britiske tv-station BBC. 
 
Det er ikke første gang, at saudiske retslærde udsteder en fatwa, som umiddelbart kan virke underlig. I vinteren 2015 fik befolkningen under et større snevejr på den arabiske halvø at vide, at islam forbyder at lave figurer af sne, der ligner mennesker og dyr.

Det er usandsynligt, at al-Sheikhs afgørelse vil blive håndhævet og mere sandsynligt, at skak vil få samme status som andre mindre laster såsom musik, som skaber panderynken blandt mange saudiske lærde.

Desuden kom hans afgørelse som svar på et konkret spørgsmål, og derfor kan der være tale om en rådgivende udtalelse snarere end et formelt forbud, skriver The Guardian.