Sverige sælger stadig våben til Saudi-Arabien

Den svenske regering er kommet i uføre, fordi det er uklart, om den socialdemokratiske regering vil fortsætte aftalen om våbeneksport til Saudi-Arabien

Den svenske statsminister Stefan Löfven (S).
Den svenske statsminister Stefan Löfven (S). Foto: Maurizio Gambarini.

Siden den socialdemokratisk ledede mindretalsregering trådte til i september, har den formået at rage uklar med USA og Israel for sin anerkendelse af Palæstina, og udenrigsminister Margot Wallström (S) er blevet kaldt naiv for at ville føre feministisk udenrigspolitik over for Rusland.

Men samtidig med at man satser på bløde værdier og støtter Palæstina, har Sverige i mange år solgt våben og andet militærudstyr til det saudiarabiske, kvindeundertrykkende diktatur, der kritiseres for ikke at slå ned på kræfter, der finansierer militante islamister.

Aftalen med landet, hvor kvinder ikke må køre bil, blev formaliseret i 2005 af den daværende socialdemokratiske regering, og senest den 15. maj skal statsminister Stefan Löfven (S) beslutte sig for, om man vil opsige aftalen, der ellers forlænges automatisk fem år ad gangen.

Og mens statsministeren fortsat er tavs om sin holdning, er mange i den svenske debat ganske klare i mælet. Eksempelvis avisen Dagens Nyheter.

”Sveriges udenrigshandel skal fremme demokrati og menneskerettigheder, siger regeringen. Første skridt er at opsige våbenaftalen med Saudi-Arabien,” skriver avisen i en leder.

Sagen har splittet regeringspartierne, hvor flere politikere har luftet deres kritik og lagt pres på for, at den socialdemokratiske partiledelse snart melder ud. I Aftonbladet lægger man vægt på religiøse gruppers dårlige vilkår i kongedømmet.

”Det er et land, hvor kvinder behandles som andenrangsborgere. Et land, hvor shiamuslimer og andre religiøse minoriteter undertrykkes (“). Hvis Sverige skal opretholde sin militære alliancefrihed, er det nødvendigt med våbeneksport, men til hvem, vi sælger vores ekspertise og våben til, er et moralsk spørgsmål,” skriver avisen i en leder.

I løbet af de seneste uger er presset på Stefan Löfven vokset fra flere kanter, og mens mange kritikere håbede, at weekendens møde i partiledelsen skulle give afklaring, fortalte forsvarsminister Peter Hultqvist (S), at man har brug for yderligere betænkningstid.

Politisk analytiker hos Svenska Dagbladet Göran Eriksson mener, at sagen er den hidtidig største prøvelse for den rød-grønne regering, hvor mange i socialdemokraternes allianceparti, Miljøpartiet, er hårde modstandere af våbensamarbejdet:

”Aftalen med Saudi-Arabien er svær at forene med den nye moraliserende socialdemokratiske udenrigspolitik (“). Det handler i høj grad om at stille penge over for principper. Socialdemokraterne har gjort det i mange år, men for mange i Miljøpartiet er det en utilstedelig afvejning,” skriver han.

På begge politiske fløje er der kun få stemmer, der bakker op om den omstridte aftale, men en af de få fortalere er den tidligere udenrigsminister Carl Bildt fra det borgerlige parti Moderaterne. Han peger på Saudi-Arabiens store politiske magt i regionen og Sveriges økonomiske interesse i at opretholde eksportforbindelser til landet.

”Man kan synes, det, Saudi-Arabien gør, er godt eller skidt. Men de er en vigtig aktør, og hvis Sverige skal have en udenrigspolitisk rolle i regionen, bliver vi nødt til at samarbejde med de forskellige lande. Uanset om det angår Iran, Saudi-Arabien, Is-rael eller Egypten,” siger han i et interview til det statsejede Sveriges Radio.

Carl Bildt mener ikke, at Saudi-Arabien respekterer menneskerettighederne, men påpeger, at tilliden til Sverige kan blive ramt, hvis man pludselig opsiger aftalen.

”Det handler ikke om partipolitik, men om Sveriges troværdighed som samarbejdspartner i en region fyldt med elendighed og ondskab. Der har vi en interesse i at være nærværende både politisk, økonomisk og i andre sammenhænge,” siger han til Sveriges Radio.

I perioden 2009-2013 solgte Sverige militærudstyr til Saudi-Arabien for omkring 3,8 milliarder danske kroner. Militærudstyr udgør godt en tredjedel af al svensk eksport til Saudi-Arabien.