Svensk grænsekontrol ligner symbolpolitik

Indførelsen af midlertidig grænsekontrol i Sverige kan skabe flaskehals i Tyskland og få flere til at blive i Danmark

Sverige indførte torsdag en midlertidig grænsekontrol ved den danske og tyske grænse de næste 10 dage frem. Her er vi på Hyllie station, hvor det svenske politi er mødt talstærkt op for at kontrollere pas.
Sverige indførte torsdag en midlertidig grænsekontrol ved den danske og tyske grænse de næste 10 dage frem. Her er vi på Hyllie station, hvor det svenske politi er mødt talstærkt op for at kontrollere pas. Foto: Simon Læssøe.

Sveriges åbne asylpolitik har ikke alene kastet landet ud i en historisk krise, men også skabt selvransagelse om grænserne for, hvor mange flygtninge landet kan tage imod.

For at få bedre kontrol over, hvem der kommer, blev der i går middag indført en midlertidig grænsekontrol, hvor almindelige indrejsende såvel som flygtninge enten skal have identifikationspapirer med, søge om asyl eller forlade landet. Dermed tog Sverige samme skridt, som Tyskland så sig nødsaget til for knap to måneder siden.

Martin Lemberg-Pedersen, der er postdoc ved Centre for Advanced Migration Studies på Københavns Universitet, mener, at kontrollen kan få flygtninge til at droppe planer om at rejse gennem Sverige.

”Man kan forvente, at nogle af dem, der ville fortsætte til Norge og Finland, ender med at søge asyl i Danmark, Tyskland og Sverige, nu hvor man skal have papirer for at komme igennem,” siger han.

Selvom det endnu ikke er tilfældet, at man skal have id-papirer for at søge asyl i Sverige, besluttede rederiet Stena Line i går kun at lade passagerer med gyldige papirer sejle med på Østersø-ruterne fra Tyskland, hvor omtrent halvdelen af Sveriges asylsøgere kommer ind.

Siden september er der dagligt rejst omkring 1000 transitflygtninge til Skandinavien fra Nordtyskland, og lokale frivillige vurderer, at op mod 80 procent af dem rejser uden identifikations-papirer.

Martin Lemberg-Pedersen vurderer, at det er usikkert, om grænsekontrollen vil minimere antallet af asylsøgere i Sverige. Han peger på, at asylsøgerne nu vil blive registreret ved den svenske grænse, og at kommunerne dermed sikres en mere retfærdig fordeling af flygtningene. Samt at tiltaget skal ses som et pressionsmiddel.

”Det kommer samtidig med, at EU's regeringschefer forhandler om en fælles flygtningepolitik og omfordeling af asylsøgere, så det er først og fremmest et signal om, at de andre må træde i karakter,” siger han.

Joakim Ruist, migrationsforsker ved Göteborgs universitet, er enig i den analyse.

”Grænsekontrollen går ikke ud på at stoppe folk fra at søge asyl i Sverige, så det vil ikke betyde færre flygtninge. Der er ingen tvivl om, at det svenske mål er at sætte pres på de andre EU-lande og signalere til Danmark, at de må komme ud af starthullerne,” siger han.

Den svenske statsminister, Stefan Löfven, sagde da også i går før EU-topmødet i Malta, at Europas håndtering af den aktuelle flygtningekrise er helt uholdbar.

”Vi skal finde frem til fælles regler. Vi skal have et andet system. Det er indlysende,” sagde Löfven til Ritzau.

Den midlertidige grænsekontrol, som i første omgang forventes at vare i 10 dage, kommer, efter at Sverige i sidste uge advarede om, at man ikke kan garantere flygtninge tag over hovedet.

Selvom nogle spår, at signalerne kan afskrække flygtninge fra at vælge Sverige, peger Ruist på, at man stadig er forpligtet til at modtage asylsøgere.

”Det eneste, Sverige kan gøre uden hjælp fra EU, er at lukke grænsen, selvom det strider mod FN's Flygtningekonvention. Alt andet har i realiteten forsvindende lille effekt, når vi taler om, at op mod 2000 dagligt kommer,” siger han.

Henrik Emilsson, der forsker i migrationspolitik ved universitetet i Malmø, peger på, at det endnu er uvist, hvordan den midlertidige grænsekontrol vil påvirke nabolandene.

”Man skal huske, at det i første omgang kun drejer sig om 10 dage. Den eneste klare kortsigtede effekt er, at der bliver skabt en flaskehals i Tyskland for alle dem, der ikke har papirer med,” siger han.

De nordtyske byer Flensborg, Kiel, Lübeck og Puttgarden har allerede oprettet nødlejre til transitflygtninge på ved mod Sverige.

Både den norske og finske statsminister glædede sig i går over dens svenske beslutning, som de spår kan aflaste flygtningestrømmen nord for Sverige.