Svensk opgør om asylstramninger

Da den venstreorienterede svenske regering i sidste uge fremlagde en lang række strengere vilkår på flygtningeområdet, var det et historisk brud med årtiers rolle som forkæmper for åbne grænser og hjerter

Miljøpartiets leder, Åsa Romson, og Sveriges socialdemokratiske statsminister, Stefan Löfven, ved regeringspressemødet i Stockholm.
Miljøpartiets leder, Åsa Romson, og Sveriges socialdemokratiske statsminister, Stefan Löfven, ved regeringspressemødet i Stockholm. . Foto: Janerik Henriksson/TT.

Da den venstreorienterede svenske regering i sidste uge fremlagde en lang række strengere vilkår på flygtningeområdet, var det et historisk brud med årtiers rolle som forkæmper for åbne grænser og hjerter.

Klarest sås situationens alvor hos Miljøpartiets leder, Åsa Romson, der ved regeringspressemødet i Stockholm ikke kunne holde tårerne tilbage , men også hos mange andre svenskere er den nye, hårde linje svær at kapere. Tirsdag deltog omkring 400 mennesker i en protestaktion foran Sankt Johannes Kyrka i Malmø, og Sofia Walan, der er generalsekretær for organisationen Kristna Fredsrörelsen, er chokeret over udviklingen.

”Det vækker en kombination af hellig vrede og frustration, at Sverige vælger at agere på den måde over for mennesker i akut nød. Jeg ville ønske mig en politisk ledelse med en helt anden retorik, som ikke taler om mennesker på flugt som et problem,” siger hun i et interview med det kristent funderede dagblad Dagen.

Alene i år regner man med at modtage omkring 190.000 asylsøgere i Sverige, og for at nedbringe det store pres på systemet vil regeringen blandt andet indføre midlertidig opholdstilladelse for alle asylsøgere - bortset fra kvoteflygtninge. Desuden vil man tvinge alle rejsende med kollektiv transport, der har Sverige som slutdestination, til at bære gyldig legitimation ved afgang.

Særligt opsigtsvækkende er udsigten til, at uledsagede flygtningebørn, der udgør omkring en fjerdedel af flygtningene, også kun vil blive tilbudt midlertidigt ophold, når aftalen træder i kraft til april. På lederplads i Dagen anerkender debatredaktør Elisabeth Sandlund flygtningekrisens økonomiske og samfundsmæssige belastninger, men kritiserer samtidig regeringen for at være hoppet med på andre EU-landes ansvarsløse politik.

”Et åndehul til de offentligt ansatte er dem vel undt, men det kommer på bekostning af dem, der trænger til noget meget mere afgørende - et livsrum for at overleve og skabe en ny tilværelse (...) Prisen betales ikke alene af flygtningene, men hele samfundets grundlæggende tolerance og åbenhed udhules for fuld fart,” skriver hun.

Mens flere andre kristne stemmer har bakket op om kritikken af den nye linje, viser en undersøgelse - foretaget af analysebureauet Sifo - at 70 procent af svenskerne støtter stramningerne.

Dagbladet Expressen kritiserer politikerne og majoriteten i den svenske debat for alt for længe at have tiet om flygtningekrisens massive udfordringer. Særligt, at ingen etablerede politikere før sidste uge ville tale om en reduktion af antallet af asylsøgere.

Avisen mener, at det er på tide med selvransagelse hos de journalister og politikere, der i lang tid har langet ud efter lande som Danmark for den restriktive asylpolitik.

”Hvorfor lukkede så mange så længe øjnene for virkeligheden? Hvorfor er det først nu med desperation i blikkene hos politikerne, at man kan føre en ærlig samtale om, hvor mange vi kan tage imod?”, spørger Expressen.

Under overskriften ”Endelig er Löfven vågnet” kalder avisen det historisk, at statsminister Stefan Löfven nu vil indføre en række af de stramninger, flere borgerlige har skreget efter længe.

”Regeringen har nu skabt et fundament for at genvinde kontrollen over flygtningestrømmen, men der er stadigvæk meget at gøre (“) Endelig har regeringen åbnet øjnene og er begyndt at regere landet. Det er blot begyndelsen,” lyder det.

Også hos andre borgerlige aviser som Dagens Nyheter og Svenska Dagbladet modtages flygtningeaftalen positivt. Dagens Nyheter glæder sig over udsigten til, at trykket på Danmark vil øges som følge af, at kun rejsende med identifikationspapirerne i orden vil blive sluppet på togene til Malmø fra Københavns Hovedbanegård.

”Behovet for en konfrontation med Danmark og EU er tiltaget. Sverige kan i længden ikke sammen med Tyskland være de eneste, der ser flygtningekrisen som et medmenneskeligt ansvar (“) Der er nok skabt et åndehul for det svenske modtagelsessystem, men den største udfordring bliver de kommende års integration,” skriver avisen.