Svensk regeringsrokade er nybrud i kampen mod radikalisering

Med udnævnelsen af ny minister med ansvar for kamp mod radikalisering tager statsminister Löfven bladet for munden og erkender problemerne. Fremtiden vil vise, om det er andet end luftkasteller og symbolpolitik, lyder reaktion

Med udnævnelsen af socialdemokraten Ibrahim Baylan (th.) til en nyoprettet post som samarbejdsminister med ansvar for at koordinere indsatsen mod radikalisering har Sveriges statsminister Steafan Löfven (S) markeret et nybrud i svensk politik og givet indrømmelser om de problemer, som kritikere og forskere har råbt op om længe.
Med udnævnelsen af socialdemokraten Ibrahim Baylan (th.) til en nyoprettet post som samarbejdsminister med ansvar for at koordinere indsatsen mod radikalisering har Sveriges statsminister Steafan Löfven (S) markeret et nybrud i svensk politik og givet indrømmelser om de problemer, som kritikere og forskere har råbt op om længe. Foto: TT Nyhetsbyrån.

”Det er fakta, at religiøs ekstremisme vinder frem. I flere områder kan politi og ambulancer ofte ikke komme frem. Det vil vi aldrig acceptere. Segregeringens destruktive mekanisme skal bekæmpes”.

Den svenske statsminister, Stefan Löfven (S), var klar i mælet, da han onsdag på en pressekonference i Stockholm præsenterede et nyt hold af ministre efter to måneders tumult i regeringsrækkerne.

Forud er gået en række skandalesager, hvor politikere fra Löfvens regeringspartner Miljøpartiet (MP) er blevet sat i forbindelse med islamister, og et fremtrædende lokalmedlem nægtede at hilse på en kvindelig journalist.

Med udnævnelsen af socialdemokraten Ibrahim Baylan til en nyoprettet post som samarbejdsminister med ansvar for at koordinere indsatsen mod radikalisering har Löfven markeret et nybrud i svensk politik og givet indrømmelser om de problemer, som kritikere og forskere har råbt op om længe.

Det mener Andreas Johansson Heinö, der er ph.d. i statskundskab og chef for forlaget Timbro. Han peger på, at myndighederne frem til valget i 2014 fokuserede indsatsen mod radikalisering i forstæder til storbyer som Göteborg og Stockholm, men at socialdemokraterne siden har tysset udfordringerne ned.

”Oprettelsen af posten som samarbejdsminister er en reaktion på den seneste debat, hvor problemerne for alvor er kommet frem i lyset. Samtidig er det også en anderkendelse af det langsigtede perspektiv, og at de store problemer med segregering ikke kan løses med én ny minister, men kræver en indsats på tværs af ministerierne,” forklarer han.

Af nye ansigter i regeringen bliver MP’s tidligere byudviklingsborgmester i Malmø Karolina Skog miljøminister, samme partis tidligere formand Peter Eriksson indtræder som digitaliserings- og boligminister, mens tidligere leder for de europæiske socialdemokraters internationale arbejde Ann Linde bliver EU- og handelsminister.

På det nye hold hæfter Andreas Johansson Heinö sig ved, at Peter Eriksson er hentet ind for at få styr på en massiv boligkrise. Alene i år forventer man at bygge op mod 75.000 boliger for at tilfredsstille det store behov, der er eskaleret som følge af det rekordstore antal flygtninge og migranter, der er kommet til landet det seneste år.

”Eriksson er en handlingens mand og en velrespekteret figur i svensk politik. Med udnævnelsen af ham sender Löfven et kraftigt signal om, at man vil satse på boligområdet,” siger Andreas Heinö.

Ud over boligmangel og radikalisering lagde Stefan Löfven i går vægt på at udvikle skolesystemet og få skabt nye arbejdspladser til de mange flygtninge.

”Fællesnævneren er, at udfordringerne er skabt af det store flygtningemodtag. Befolkningen kræver handling, men fremtiden må vise, om Löfvens regering kan levere, eller om det bliver ved signalpolitik og ord,” siger Andreas Johansson Heinö.

Ewa Stenberg, der er politisk analytiker ved Dagens Nyheter, er enig i vurderingen. Hun peger på, at de nye MP-ministre står for en pragmatisk linje, der kan sikre Löfven ro på bagsmækken. Ud over Skog og Eriksson er MP’s nyvalgte frontfigur Isabella Lövin udnævnt til bistands- og vicestatsminister. Regeringens mulige salg af en brunkulsfabrik til et tjekkisk firma kan dog blive afgørende for, om MP kan holde sammen på tropperne, siger Ewa Stenberg:

”Den ideologiske splittelse i MP om flygtninge- og miljøpolitikken vil fortsætte, men jeg tror, at regeringen overlever indtil valget i 2018, fordi de nye ministre er tunge navne, der har bevist, at de kan levere resultater.”

Hun mener, at det er et skridt fremad, at statsministeren sætter ind med en koordineret indsats mod radikalisering, men at befolkningen ikke vil lade sig spise af med løfter om reformer.

”Regeringen vil vise, at man gør noget, men signaler er ikke nok til at tryllebinde kritikerne. De vil se, at der sættes massivt ind mod segregering og radikalisering. Og det er en opgave, der ikke kan løses med et snuptag,” siger Ewa Stenberg.