Svenske forstæder antænder debat om radikalisering

Sager om stenkast mod politi og journalister har sat socialt belastede boligområder på dagsordenen

Senest har norsk stats-tv NRK’s reportage fra Rinkeby ved Stockholm igen antændt debatten. Journalister fra tv-kanalen blev tidligere på måneden truet og mødt med stenkast, mens de var på optagelse i forstaden. Dette er et arkivfoto fra Rinkeby i 2013, hvor der også var ballade med bl.a. brandpåsættelse af biler.
Senest har norsk stats-tv NRK’s reportage fra Rinkeby ved Stockholm igen antændt debatten. Journalister fra tv-kanalen blev tidligere på måneden truet og mødt med stenkast, mens de var på optagelse i forstaden. Dette er et arkivfoto fra Rinkeby i 2013, hvor der også var ballade med bl.a. brandpåsættelse af biler. . Foto: Fredrik Sandberg.

Diskussionen om, hvordan myndighederne skal få styr på boligområder plaget af radikalisering, har udviklet sig til et nøglespørgsmål i svensk politik.

Den socialdemokratisk-ledede mindretalsregering er længe blevet kritiseret for at undvige problemet, men efter en række sager om stenkast mod politi, ambulancer og journalister er de indvandrertunge forstæder rykket ind på den politiske dagsorden og var temaet ved en partilederdebat på svensk stats-tv, SVT, søndag aften. Regeringspartiet Miljøpartiets nyvalgte leder Isabella Lövin anklager de borgerlige, der havde magten i otte år frem til valget i 2014, for at have skabt problemet.

”De lavede den ene skattelettelse efter den anden, mens de lod problemerne i de mest udsatte områder vokse (...) Det, vi ser nu, er resultatet af meget store nedskæringer i velfærden,” sagde hun ifølge nyhedsbureauet TT.

Den borgerlige regering indførte i sin tid flere effektiviseringer af velfærdssystemet, som beskyldes for at være årsagen til, at en række institutioner som lægevagten og socialkontorer i flere udsatte bydele er lukket.

Årsagen til, at forstæder som Husby ved Stockholm og Angered ved Göteborg er blevet et hedt politisk tema, er som tidligere beskrevet i Kristeligt Dagblad massive problemer med bandekriminalitet, religiøs ekstremisme og undertrykkelse af kvinder.

Senest har norsk stats-tv NRK’s reportage fra Rinkeby ved Stockholm igen antændt debatten. Journalister fra tv-kanalen blev tidligere på måneden truet og mødt med stenkast, mens de var på optagelse i forstaden. Samtidig har brande og stenkast mod politi og ambulancer i en bydel ved Norrköping trukket overskrifter. Og svensk politi advarer om, at man er ved at miste kontrollen flere steder ved Stockholm.

Anna Dahlberg, der er politisk redaktør for dagbladet Expressen, mener, at alvoren har tvunget politikerne til at reagere.

”Det er ikke af fri vilje, at forstæderne nu er blevet et så vigtigt spørgsmål, men fordi problemet er blevet så tydeligt og ser ud til at vokse som følge af de rekordmange indvandrere, der er kommet til de seneste år. Det er regeringen nødt til at forholde sig til,” siger hun.

I analysebureauet Ipsos’ seneste meningsmåling står Socialdemokraterne til at gå fra 31 procents vælgertilslutning ved valget i 2014 til 28 procent i dag. Efter en række skandaler er Miljøpartiet med 3,5 procent røget under spærregrænsen på fire procent mod syv procent ved valget.

Anna Dahlberg vurderer, at de socialt udsatte bydele kommer til at spille en stor rolle i valgkampen frem mod rigsdagsvalget i 2018.

”Selvom den borgerlige alliance i deres år ved magten ikke fik vendt skuden og løst problemerne, har de en meget tydeligere retorik og bruger sagen offensivt, hvilket kan blive afgørende for, hvem folk stemmer på,” siger hun.

Ved sidste uges regeringsrokade i sidste uge indsatte statsminister Stefan Löfven (S) en samarbejdsminister, der skal koordinere indsatsen for at bringe de omdiskuterede forstæder på ret køl. Selvom det er nye signaler, tvivler Expressens politiske redaktør på, at det er nok til at skabe tiltro til, at de vil tage problemet alvorligt:

”Indtil videre siger regeringen blot, at politiet skal fokusere yderligere på områderne, men det rykker ingenting. Politiet er i forvejen presset, og den sociale uro vil fortsætte.”