Sverige og den arabiske verden: Feministisk politik møder kritik for at være dobbeltmoralsk

Den svenske udenrigsminister er raget uklar med Saudi-Arabien, og den saudiske ambassadør i Sverige er nu rejst hjem. Regeringen anklages for slingrekurs

Den svenske udenrigsminister Margot Wallström.
Den svenske udenrigsminister Margot Wallström. Foto: Claudio Bresciani.

Da Margot Wallström (S) i begyndelsen af oktober blev udpeget som ny svensk udenrigsminister, mødte hun kritik for at ville føre en naiv feministisk udenrigspolitik med fokus på menneskerettigheder og kvinders vilkår. Men hvad der først syntes som en blød linje, har hurtigt vist sig særdeles hård.

Senest har aflysningen af våbenaftalen med Saudi-Arabien og den medfølgende kritik af landet gjort svenskerne uvenner med store dele af den arabiske verden, og saudierne kaldte i sidste uge deres ambassadør hjem fra Stockholm, mens andre lande angiveligt overvejer det samme. Inden da har man formået at gøre sig særdeles uvenner med Israel, der i januar ikke ville modtage den svenske udenrigsminister.

Dagens Nyheter peger i en leder på, at den svenske regerings slingrekurs skader Sverige internationalt.

”Statsminister Stefan Löfven har skabt en usædvanlig blanding af modsætninger i udenrigspolitikken (“). Og det gør det ikke lettere, når regeringen har som sit fremmeste mål, at Sverige skal opnå en plads i FN's Sikkerhedsråd i 2017,” skriver avisen.

Ifølge Aftonbladets kilder er årsagen til, at Saudi-Arabien trak sin ambassadør hjem, ikke våbenaftalen, men Margot Wallströms tale i Rigsdagen, hvor hun åbent kaldte landet for et diktatur, hvilket ud over den diplomatiske krise også fik Den Arabiske Liga til at aflyse hendes planlagte tale om demokrati og ligestilling. Udtalelserne er blevet kaldt for ”amatørdiplomati”.

I en leder i Svenska Dagbladet peger avisen på et element af dobbeltmoral i den politiske linje, når regeringen ikke har stoppet en støtteaftale med Rusland, hvor man årligt overfører omkring 120 millioner danske kroner til forbedring af infrastrukturen, blandt andet i Kaliningrad, hvor Rusland har strategiske missiler rettet mod Sverige.

”Indbyggerne i den humanitære stormagt har kronede dage. Regeringens tilhængere jubler over, at Sverige har markeret sit etiske kompas (“). Det er ingen dårlig ambition, men hvis Sverige vil være en troværdig røst for menneskerettigheder, er det bestemt inkonsekvent,” skriver avisen under overskriften ”Stormagtsstil og idioti”.

Ud over den verserende arabiske krise overvejer Israel ifølge Svenska Dagbladet at indføre forskellige sanktioner mod Sverige for at markere utilfredsheden med svenskernes formelle Palæstina-anerkendelse.

”Udenrigsministeren har hele tiden sagt, at hun vil beholde de gode relationer til Israel, men spørgsmålet er, om hun har gjort noget som helst for at tø det fastfrosne forhold op,” skriver avisen, der mener at vide, at israelerne overvejer at sparke det svenske generalkonsulats afdeling for palæstinensiske forhold ud af Jerusalem.

Internationalt er svenskerne af nogle blevet hyldet for den konfrontatoriske stil, hvor blandt andet The Washington Posts internationale kommentator Ishaan Tharoor roser Wallström for at tage kampen op for menneskerettighederne.

”At Sveriges regering har besluttet at risikere investeringer og vakt vrede hos fremtrædende erhvervsfolk i hjemlandet, markerer et vigtigt skifte. I årtier har Saudi-Arabiens energireserver og strategiske position i Mellemøsten gjort, at Vesten høfligt har holdt sig fra at påtale de strenge religiøse love og brud på menneskerettighederne,” skriver Ishaan Tharoor i en analyse.

I begyndelsen af måneden skrev over 50 erhvervsledere et samlet indlæg i Dagens Nyheter, hvor man advarede om konsekvenserne for eksporten, hvis man opsagde våbenaftalen med Saudi-Arabien. En kritik, der tirsdag fik erhvervsminister Mikael Damberg (S) til at indkalde erhvervslivets top til møde for at redegøre for, hvordan man vil sikre fortsat handelssamarbejde med den arabiske verden.