Sydkoreanere kan nu være utro uden at komme i fængsel

Det er en krænkelse af privatlivets fred og forfatningsstridigt at straffe folk for utroskab, fastslår forfatningsdomstolen

Utroskab: I Sydkorea er det blevet lidt mere overskueligt at være utro.
Utroskab: I Sydkorea er det blevet lidt mere overskueligt at være utro.

Med stemmerne syv mod to har forfatningsdomstolen i Sydkorea besluttet, at utroskab ikke længere skal kunne straffes med op til to års fængsel. Dermed afskaffer domstolen en kontroversiel lov, der har gjort Sydkorea til et af de få ikke-muslimske lande, hvor utroskab er en kriminel handling.

”At straffe folk for utroskab krænker folks seksuelle selvbestemmelse og privatlivets fred. Så det er forfatningsstridigt,” hedder det i dommen.

”Selvom utroskab bør fordømmes som umoralsk, bør statsmagten ikke gribe ind i den enkeltes privatliv,” lød begrundelsen fra retspræsident Park Han-Chul.

Loven blev indført i 1953 for at beskytte den sociale orden, familien og kvinders rettigheder i ægteskabet. De færreste kvinder var på det tidspunkt selvforsørgende og havde ingen rettigheder, hvis ægteskabet gik i opløsning. Det har ændret sig i det moderne Sydkorea, og kvindegrupper peger på, at loven i de senere år især er blevet brugt mod kvinder.

”Den er baseret på en tro på, at kvinder har pligt til at være tro mod mænd uanset hvad. Det er konservative og patriarkalske, familieorienterede værdier, der længe har sat højere standarder for kvinder end for mænd. Gennem domstolens afgørelse er kvinder tættere på at opnå lige rettigheder,” siger en talsmand for gruppen Womenlink til avisen Korea Times.

Til gengæld er konservative og kristne grupper utilfredse med afgørelsen og frygter, at den offentlige moral og selve ægteskabet nu er i fare.

”Monogami er den vigtigste lim, der holder et ægteskab sammen. Hvis der ikke er nogen straf for den, der snyder, vil den anden ægtefælle efterlades hjælpeløs, og det vil i sidste ende fremme opløsningen af ægteskabet,” siger en talsmand for en kristen rettighedsgruppe til avisen.

I 2008 fik en af landets mest kendte kvindelige skuespillere, Ok So-Ri, en otte måneders betinget dom for utroskab. Hun klagede til forfatningsdomstolen, hvor et snævert flertal for første gang stemte for at afskaffe loven, men der manglede én stemme for at gennemføre det.

Siden 2008 er 5466 mennesker blevet anklaget for utroskab, alene sidste år var tallet oppe på 892. Antallet af fængslede har dog været faldende, fra 216 i 2004 til 42 i 2008, og siden da er kun 22 endt bag tremmer på grund af utroskab. Forfatningsdomstolens afgørelse har tilbagevirkende kraft, så de, der er blevet dømt, kan søge om erstatning hos staten.