Syret video forklarer femårsplan: Hvor stor? Kina-stor!

Propagandavideo om kommunistpartiets femårsplan bliver mødt med skepsis af et vestligt publikum

”Shi-san-wu” er den kinesiske betegnelse for femårsplanen, den 13. af slagsen. Udtrykket bruges i rigt mål i den ellers engelske sang, der går i gang, så snart man klikker på den tre minutter lange video.
”Shi-san-wu” er den kinesiske betegnelse for femårsplanen, den 13. af slagsen. Udtrykket bruges i rigt mål i den ellers engelske sang, der går i gang, så snart man klikker på den tre minutter lange video. Foto: Billede fra videoen.

Femårsplan? Det må være noget med Sovjetunionen og andre hedengangne koldkrigstider.

Men nej, femårsplaner produceres skam stadig af Kinas kommunistparti, der netop har vedtaget endnu en af slagsen, denne gang for perioden 2016-2020.

Det skete på et møde i Beijing, hvor 200 medlemmer af topledelsen har været samlet i fire dage for at lægge sidste hånd på planen. Op til mødet har de partikontrollerede medier haft travlt med at informere kineserne om, hvor vigtig og afgørende den kommende femårsplan er.

Men eftersom Kina er blevet en global stormagt, har man også fundet det nødvendigt at henvende sig til et bredere publikum.

Ved mødets start lagde det kinesiske nyhedsbureau Xinhua derfor en video ud på det sociale medie Twitter, der ellers er blokeret i Kina.

”Vil du vide, hvad Kina vil gøre? Hold øje med shi-san-wu. Se, hvorfor det er vigtigt,” lød den engelske tekst.

”Shi-san-wu” er den kinesiske betegnelse for femårsplanen, den 13. af slagsen. Udtrykket bruges i rigt mål i den ellers engelske sang, der går i gang, så snart man klikker på den tre minutter lange video.

Fire tegneseriefigurer, hvoraf den ene til forveksling ligner sangeren David Bowie, fremfører ørehængeren stående på et folkevognsrugbrød, der kører igennem et psykedelisk landskab med lotusblomster, og undervejs dukker fysikeren Albert Einstein også op.

Alt sammen for at få os til at forstå, hvor omfattende en femårsplan er.

”Hvor stor? Kina-stor!” som det hedder i sangen.

”Det er et svært tilgængeligt emne, og vi ønskede at gøre alle i stand til at forstå det, så vi valgte at gøre det på en enkel måde med en sang,” siger Li Jinyan, der er talsmand for firmaet bag videoen, til nyhedsbureauet AFP.

Se videoen her. Teksten fortsætter neden under. 


Firmaet, Fuxinglushang Animation Studio, har lavet flere af den slags videoer, der er rettet mod et vestligt publikum. Da den kinesiske præsident og partichef, Xi Jinping, for nylig gæstede USA, stod firmaet bag en video, der fremstillede kinesiske investorer i et fordelagtigt lys.

Tidligere har firmaet også kreeret en rosenrød video om Kinas politiske system. Dén video gav dog bagslag og blev hånet som propaganda på Kinas sociale medier.

Meget bedre er det ikke gået den seneste. Som Tom Phillips, der er den britiske avis The Guardians korrespondent i Kina, skriver på Twitter:

”Det ser ud til, at nogen har puttet LSD i vandet i Beijings propaganda-afdeling.”

”Det virker, som om deres undersøgelser af, hvordan man appellerer til Vesten, bygger på studier af propagandaen i Hollywood-film, der foregår i dystopiske samfund,” bemærker en anonym bruger.

”Og så tog de syre til inspiration,” tilføjer vedkommende.

Til gengæld er skaberne af musikvideoen overraskede over, at den har fået så meget opmærksomhed og efter kort tid er blevet set mere end 120.000 gange.

”Vi troede ikke, at videoen ville blive så populær. Det er ret mærkeligt,” siger talsmand Li Jinyan.