Syrisk oprør forstærker muslimsk borgerkrig

Mens shia- og sunnimuslimer kriges i Syrien, spreder en anspændt og hadfyldt tone sig mellem de to grupper i hele den muslimske verden. Golfstaterne truer med at udvise shiamuslimer

Fordelingen af sunni- og shiamuslimer samt kristne og andre i muslimske lande. -
Fordelingen af sunni- og shiamuslimer samt kristne og andre i muslimske lande. -.

Massakrer og missilangreb. Trusler og forfølgelse. Krigen i Syrien har bragt sunni- og shiamuslimer i direkte væbnet konfrontation, og i resten af regionen skrues der op for den religiøst motiverede retorik hos begge parter.

Den gamle strid om profeten Muhammeds arvtagere er nu en central faktor i regionens kaos. Måske det hidtil tydeligste resultat af det, der for mere end to år siden begyndte som et arabisk forår.

LÆS OGSÅ: Islam bløder

I begyndelsen af denne uge vedtog Golf Samarbejdsrådet, GCC, der består af Saudi-Arabien og de mindre golfstater, at straffe Hizbollah-loyalister med udvisning. Disse sunnimuslimsk regerede lande er stærkt kritiske over for, at shiamuslimske Hizbollah tager del i den syriske krig på præsident Bashar al-Assads side. Nu forsøger de at straffe Hizbollah, men reelt skaber beslutningen frygt blandt de shiamuslimske mindretal i regionen for forfølgelse og for eventuelle fabrikerede forbindelser til Hizbollah.

Hizbollah har ingen interesser eller investeringer i Golf-regionen. Men nogle af de libanesiske shiamuslimer kan blive udvist for deres sympati for Hizbollah, siger den libanesiske økonom Ghazi Wazni.

Det fjendtlige grundlag, der kan resultere i direkte forfølgelse, er allerede skabt.

SPECIALHISTORIE: Syriens fordrevne

Der er mere hadefuldt sprog i medierne, på de sociale medier og selv i moskéen. Shiamuslimer får skylden for det, der sker i Syrien, siger Waleed Sulais, forsker på det saudiarabiske Saudi Adalah Centeret for Menneskerettigheder, til Ritzau.

Sekteriske kampe mellem sunnier og shiiter har krævet mange dødsofre de seneste år. Siden en shiamuslimsk domineret regering efterfulgte den sunnimuslimske diktator Saddam Husseins styre i Irak, er volden mellem shiamuslimer og sunnimuslimer blusset op jævnligt. I maj 2013 noterede den irakiske regering de højeste dødstal med relation til sekterisk vold i fem år.

I Pakistan er det shiamuslimske mindretal også udsat for jævnlige overgreb. Alene i løbet af de seneste tre år er mere end 1000 personer blevet dræbt i sekteriske kampe.

I Afghanistan er det shiamuslimske mindretal truet af Taleban-militser, der ved flere lejligheder har rettet angreb mod shiamuslimsk dominerede landsbyområder.

LEDER: Den muslimske borgerkrig

Frygten er, at de sporadiske sekteriske sammenstød i de forskellige muslimske lande vil tage en anden form i fremtiden på grund af den væbnede og nu også meget religiøst betonede konflikt i Syrien. I den sammenhæng er ordet pogromer allerede begyndt at blive nævnt.

Professor Marc Lynch fra George Washington University mener, at både årsagen til den seneste optrapning af den sekteriske vold, men også løsningen, findes i Syrien.

For at forhindre forhold, hvor pogromer mod shiamuslimer i sunnidominerede lande bliver en realitet, er den bedste løsning at acceptere en uperfekt løsning for den syriske konflikt, siger han.

Ellemann må udskyde åbning af nationalpark
Ellemann må udskyde åbning af nationalpark Foto: Juan Herrero Denmark