Taleban manifesterer magt med drab på børn

Massakre på mere end 132 børn på skole i Pakistan er et resultat af sammenbrud i forhandlinger mellem militæret og Taleban samt en symbolsk hævn for nobelpristager, mener eksperter. Alt tyder på, at oprørsgruppens pakistanske krigere vil søge mod Afghanistan

Sorg over Talebans angreb.
Sorg over Talebans angreb. Foto: Zohra Bensemra.

”Slaget fra Mohammeds sværd”, kalder den pakistanske hær sin igangværende militæroffensiv mod Taleban i Pakistan. Det slag vil formentlig blive endnu hårdere den kommende tid efter gårsdagens massakre på en skole, hvor over 132 pakistanske børn blev myrdet.

Tidligt i går morges dansk tid indtog ni svært bevæbnede mænd en skole drevet af den pakistanske hær i byen Peshawar i det nordvestlige Pakistan, hvor omkring 500 elever og lærere opholdt sig. Her gennemførte terroristerne en massakre på over 141 personer, heraf de fleste børn. Alle terrorister blev efterfølgende dræbt, da pakistanske sikkerhedsstyrker rykkede ind.

”Angrebet er en del af en konflikt mellem Taleban og Pakistans hær, som formentlig vil blive intensiveret,” siger Stig Toft Madsen, seniorforsker ved Nordisk Institut for Asienstudier på Københavns Universitet.

Taleban påtog sig skylden for massakren med den begrundelse, at man vil straffe hæren for at have angrebet den islamistiske bevægelse og dens familier.

”Vi vil have dem til at føle den samme smerte,” lød det fra Talebans talsmand Muhammad Umar Khorasani.

Den pakistanske taleban-ekspert og forfatter Ahmed Rashid tvivler dog på, at hæren vil lade sig svække, til trods for at mange soldater og officerer, der kæmper mod Taleban, har deres børn i netop denne skole.

”Man har forsøgt at ramme et ømt punkt og demoralisere militæret. Men det vil ikke virke,” siger han til BBC.

I juni brød fredsforhandlinger mellem regeringen og Taleban sammen, hvilket førte til en storstilet militær offensiv mod oprørsgruppens opholdssteder. Taleban har som reaktion erklæret at ville optrappe sine angreb mod soldater, checkpoints, militærbaser og lufthavne.

Angrebet på skolen kan ses som et forsøg på at markere sig med mindst mulig indsats. Det krævede nogle få mænd at lave stor skade, hvor et direkte angreb på hæren kræver en anden indsats.

Samtidig kan det blodige angreb direkte mod børn ifølge Ahmed Rashid og andre iagttagere også være en reaktion på Nobels fredspris, der for nylig blev overrakt til den pakistanske pige Malala Yousafzai for sin kamp for at sikre uddannelse til alle børn i en mere moderat islamisk og sekulær ånd.

Den blot 17-årige pristager blev selv skudt af et Taleban-medlem i 2012, og angrebet i går kan tolkes som endnu en besked om, at man er imod skolesystemet, mener også Iram Nisa Asif, herboende pakistankender og ph.d. i religionshistorie.

Hun ser ikke gårsdagens hændelse som et tilfældigt og instinktivt angreb.

”Det er ofte velplanlagt, og det lader det også til at have været i dette tilfælde. Taleban handler oftest som en reaktion på en konkret hændelse,” siger hun og påpeger, at Taleban i Pakistan ikke udgør en homogen størrelse, men består af mange fraktioner, der på forskellig vis er forbundet med Taleban.

I dette tilfælde virker det dog koordineret, og alle led i organisationen har samme ideologiske ønske om en islamisk stat i Pakistan, siger Iram Nisa Asif.

Taleban i Pakistan har kæmpet mod regeringen siden 2007, blandt andet ud fra et håb om at ødelægge landets alliance med USA. Premierminister Nawaz Sharifs regering forsøgte i sommer at forhandle med Taleban uden held, og der er i Pakistan forskellige holdninger til, hvordan man skal gå til islamisterne.

Fra nytår trækker alle internationale kampsoldater sig helt ud af nabolandet Afghanistan.

Det kan ifølge Stig Toft Madsen betyde, at mange talebankrigere vil drage fra Pakistan over grænsen for at kæmpe mod en svagere militær modstander.

”Pakistans hær vil nok ikke rette hele sit fokus mod pakistansk Taleban, men den i forvejen intensiverede offensiv vil nok blive styrket for en tid. Og det kan få taleban-krigere i stammeområderne til at drage tilbage til Afghanistan, hvor det hele begyndte, da USA invaderede landet i 2001.”

Den pakistanske premierminister, Nawaz Sharif, har erklæret tre dages landesorg.

”Indtil dette land er renset for terrorisme, vil denne krig ikke stoppe. Det må ingen betvivle,” sagde han.