Terrorgrupper truer religionsfriheden

Fundamentalistisk terror er vor tids største trussel mod religionsfriheden, siger USA's udenrigsministerium

Regeringers overtrædelser af deres befolkningers ret til religionsfrihed overskygges nu af overgreb begået af uafhængige væbnede grupper såsom Islamisk Stat, Boko Haram, al-Shabaab og al-Qaeda. Her ses nigerianske soldater, der kæmper mod Boko Haram.
Regeringers overtrædelser af deres befolkningers ret til religionsfrihed overskygges nu af overgreb begået af uafhængige væbnede grupper såsom Islamisk Stat, Boko Haram, al-Shabaab og al-Qaeda. Her ses nigerianske soldater, der kæmper mod Boko Haram. . Foto: ISSOUF SANOGO.

Den absolut største moderne trussel mod menneskers ret til at dyrke deres religiøse tro udspringer af fremkomsten af fundamentalistiske terrorgrupper, der ”forvansker” religion til at retfærdiggøre deres brutalitet.

Advarslen kommer fra USA's udenrigsministerium, der netop har udgivet sin årlige rapport om vilkårene for religionsfrihed i samtlige af verdens lande. Rapporten omfatter knap 200 lande og territorier og betragtes som den mest vidtspændende globale redegørelse for krænkelser af religionsfriheden.

Regeringers overtrædelser af deres befolkningers ret til religionsfrihed overskygges nu af overgreb begået af uafhængige væbnede grupper såsom Islamisk Stat, Boko Haram, al-Shabaab og al-Qaeda, sagde den amerikanske udenrigsminister John Kerry ved fremlæggelsen af rapporten.

”En af de mest alvorlige kendsgerninger i vores æra er faktisk udviklingen af et nyt fænomen, hvor ikke-statslige aktører nu er de, der primært udøver vold og forhindrer religiøs tolerance og udøvelse. Det står i modsætning til det forrige århundrede og den vold og forfølgelse, som vi så udspringe fra stater,” siger John Kerry, der særligt fremhæver Islamisk Stats mange ugerninger i Irak og Syrien.

”Under deres herredømme har børn fået valget mellem omvendelse eller slaveri eller døden. Børn har været blandt ofrene og også blandt de, der er blevet tvunget til at bevidne eller deltage i henrettelser,” siger John Kerry om den islamistiske terrororganisation, der har udråbt et kalifat i dele af Syrien og Irak.

Det internationale samfund er meget dårligt klædt på til at beskytte religionsfriheden, når det er terrororganisationer og ikke stater, der står bag overgrebene, påpeger Marc Limon, direktør for International Rights Group i Genève, der forsvarer religionsfrihed og andre menneskerettigheder i FN-systemet.

”Ikke-statslige aktører er ikke juridisk bundet af internationale konventioner og andre juridiske instrumenter, og de skal ikke rapportere til FN's Menneskerettighedsråd. Det internationale samfund har endnu færre muligheder for at stille dem til ansvar, end tilfældet er med stater,” påpeger Marc Limon.

”Man kan forsøge at styrke de stater, hvor terrorgrupperne opererer, så de bliver bedre i stand til at beskytte befolkningerne mod overgreb. Men denne udvikling betyder især, at trossamfund og andre civilsamfundsorganisationer får en større rolle at spille. Det bliver vigtigere end nogensinde at promovere tolerante udlægninger af de religiøse tekster og modarbejde radikalisering som et middel til at sikre religionsfriheden for minoriteter og andre, hvis religionsudøvelse trues,” siger han.

Den amerikanske rapport vender også blikket mod amerikanske allierede som Frankrig og Tyskland, der under Gaza-krigen sidste sommer oplevede en bølge af antisemitisme.

”Opsvinget af antisemitisme i Vesteuropa i 2014 fik mange til at fundere over jødiske samfunds levedygtighed i nogle lande,” konstaterer USA's udenrigsministerium.

Danmark får også sit eget kapitel i rapporten, der betoner den øgede forekomst af antisemitiske hændelser sidste sommer. Rapporten bemærker dog samtidig, at situationen forbedredes, da lokale muslimske ledere offentligt fordømte yderligtgående islam samtidig med våbenstilstanden i Gaza. Danmark nævnes også i afsnittet om ”positive udviklinger”. Her fremhæves det, at ”tusinder af mennesker fra forskellige trosretninger” slog ring om den jødiske synagoge i København for at mindes de to ofre for terrorattentatet i den danske hovedstad den 14. og 15. februar i år.

I rapporten fordømmer USA desuden blasfemilove og lynchjustits i lande som Pakistan, Egypten, Saudi-Arabien og Sudan. Rapporten beskriver eksempelvis, hvordan 1500 landsbyboere i Punjab-provinsen i Pakistan i november i fjor beskyldte et kristent ægtepar for blasfemi og brændte dem ihjel i en murstensovn.

Altimens det er vigtigt for USA at granske vilkårene for religionsfrihed i verden, så bør rapportens konklusioner sættes ind i en endnu større sammenhæng, siger Melani McAlister, professor i amerikanske og internationale studier på George Washington University.

”Jeg mener, at religionsfrihed nogle gange er en mere begrænset måde at tale om ting, som vi bør tale om på den bredest mulige måde. Det handler ikke så meget om, at folks religionsfrihed krænkes, som at deres grundlæggende menneskerettigheder krænkes,” siger hun til den internationale radiostation Voice of America.

Rapporten er udarbejdet på baggrund af informationer indsamlet fra journalister, forskere, uafhængige menneskerettighedsorganisationer og religiøse grupper. Rapporten er påbudt i en lov, der i 1998 gjorde religionsfrihed til en grundsten i amerikansk udenrigspolitik, og den omdeles til alle medlemmer af Kongressen.