Terrorangreb splitter Tyrkiet

Lørdagens terrorangreb i Ankara, som kostede mindst 95 mennesker livet, er det største i Tyrkiet i nyere tid. Angrebet forstærker de mange spændinger i landet

Pårørende til et af ofrene ved terrorangrebet sørger ved personens kiste.
Pårørende til et af ofrene ved terrorangrebet sørger ved personens kiste. . Foto: Yasin Akgul/AFP.

Trods erklæringen af tre dages landesorg efter terrorangrebet i lørdags i den tyrkiske hovedstad, Ankara, som dræbte mindst 95 mennesker og sårede flere hundrede, har de to selvmordsbomber snarere splittet end forenet tyrkerne i sorgen over ofrene. I første omgang er den islamistiske terrorbevægelse Islamisk Stat, IS, blevet udpeget som den mest sandsynlige ansvarlige for angrebet, men den gensidige mistro gnistrer mellem regeringen og dens støtter, de kurdiske partier og bevægelser - og den tyrkiske venstrefløj.

Regeringen peger på, at både det forbudte kurdiske arbejderparti, PKK, og de to stærkt venstreorienterede partier DHKP-C og MLKP er lige så oplagte at mistænke som IS. De kurdiske kredse - både de ikke-voldelige og de voldelige - samt den venstreorienterede opposition mistænker derimod regeringen for selv at stå bag angrebet. Formålet skulle være at øge AKP's (præsident Tayyip Recep Erdogans parti) chancer for at vinde ved parlamentsvalget den 1. november.

”Mange i Tyrkiet beskylder Erdogan for bevidst at hælde benzin på konflikten med militante kurdiske grupper, herunder det forbudte PKK, i forsøget på at skræmme vælgerne til at støtte hans budskaber om lov-og-orden og sikkerheden-kommer-først,” skriver Simon Tisdall, medredaktør og udlandskommentator ved britiske The Guardian i en analyse af terrorangrebet.

En af dem, der mistror regeringen, er den tyrkiske butiksejer Bulent Eker, der i går kunne se sørgeoptogene for de dræbte passere forbi sin butik i det centrale Ankara.

”Regeringen og præsidenten har bragt spændingerne til kogepunktet. Uskyldige mennesker bliver straffet på grund af politiske ambitioner og rævekager,” sagde han til den amerikanske avis Wall Street Journal.

Målet for terrorangrebet lørdag var en fredsdemonstration, blandt andet arrangeret af det pro-kurdiske parti HDP, som opfordrede til at standse den gensidige vold mellem militante kurdere og den tyrkiske hær. Derfor er det mest sandsynlige da også stadig, at det er IS, der står bag de to selvmordbomber, der udløste drabene, mener Nihat Ali Ozcan, der forsker i den kurdiske konflikt ved Forskningsinstituttet for Økonomisk Politik i Ankara. Hans vurdering er, at IS har en stærk interesse i at føre kampen mod kurderne i Syrien ind i Tyrkiet.

”Daesh (det arabiske ord for Islamisk Stat, red.) slog til mod PKK i Ankara før en kurdisk offensiv mod Raqqa (IS's selvudnævnte hovedstad i Syrien, red.). Tyrkiet er blevet slagmarken for en voksende krig mellem PKK og Daesh,” siger han til den amerikanske nyhedsside Bloomberg.

Hverken Islamisk Stat, IS, eller andre havde i aftes taget ansvaret for terrorangrebet, men Daniel Nisman, leder af Levantine Group - en forskningsgruppe med speciale i den østlige Middelhavsregion - peger over for den amerikanske nyhedsstation CNN på, at IS har en klar interesse i at puste til ilden mellem PKK og de tyrkiske myndigheder. Hvis IS kan få de to parter til at mistro hinanden yderligere, så de ender med at bruge flere kræfter på at slås indbyrdes end på kampen mod IS, gør det situationen en del enklere for IS.