Tjener Islamisk Stat penge på organhandel?

FN er i gang med undersøge rygter om, at Islamisk Stat sælger organer fra de civile, de slår ihjel

Efter fund af lemlæstede lig, mener Iraks ambassadør til FN, Mohamed Alhakim, at Islamisk Stat (IS) tjener penge på at høste organer fra dræbte civile.
Efter fund af lemlæstede lig, mener Iraks ambassadør til FN, Mohamed Alhakim, at Islamisk Stat (IS) tjener penge på at høste organer fra dræbte civile.

Iraks ambassadør til FN, Mohamed Alhakim, har opfordret Sikkerhedsrådet til at undersøge drabet på 12 læger i Mosul, Irak. Ifølge ambassadøren tjener Islamisk Stat (IS) penge på at høste organer fra dræbte civile, og han mener, at lægerne er blevet dræbt efter at have nægtet at fjerne organer fra afdøde, skriver den amerikanske nyhedsstation CNN.

”Nogle af de lig, vi fandt, var lemlæstede. Det betyder, at nogle dele manglede,” sagde han for nylig til journalister og tilføjede, at der var åbninger i ryggen på de lig, hvor nyrerne normalt er placeret.

”Dette er helt klart større, end vi tror,” mente Mohamed Alhakim.

Indtil videre vil FN's talsmand Stéphane Dujarric dog ikke bekræfte, hvorvidt Mohamed Alhakims påstand holder stik.

”På dette tidspunkt er vi ikke i stand til at bekræfte, hvad han siger, men naturligvis er enhver kilde til ulovlig finansiering af grupper som IS eller andre ekstremistiske grupper yderst bekymrende,” siger han til CNN.

Nickolay Mladenov, der er FN's særlige udsending i Irak, fortæller, at det nu vil blive undersøgt, om Islamisk Stat, der i øvrigt er den mest velhavende terrororganisation nogensinde, har fundet endnu en spektakulær indtjeningskilde.

”Vi har set rapporterne,” siger han.

”Men jeg ønsker ikke at bekræfte noget, før vi har studeret dem nærmere.”

Han peger desuden på, at rygterne om Islamisk Stats organhandel har cirkuleret i månedsvis.

”Jeg kan ikke udtale mig om omfanget af dette spørgsmål, før vi har færdiggjort vores analyse af problemet, men overordnet set, er det meget tydeligt, at den brutalitet og taktik, som Islamisk Stat bruger, udvider sig dag for dag,” siger Nickolay Mladenov.

Fra det amerikanske udenrigsministerium lyder det, at man er bekendt med ”de dybt bekymrende kommentarer” om den påståede handel, men man kan ikke bekræfte, om det er sandt.

”Vi har ingen grund til at betvivle det, når man tænker på andre grusomheder, der er blevet dokumenteret, og andre afskyelige forbrydelser, som Islamisk Stat stolt har taget æren for,” siger det amerikanske udenrigsministerium.

Ifølge Mohamed Alhakim er der er et marked for stjålne organer i Europa. Efter hans udsagn har terrorgruppen overtaget lufthavne, hvor transporten af organer finder sted i et samarbejde med mellemmænd og købere. Derudover er de lemlæstede kroppe blevet fundet i grave de seneste mange uger, siger han.

I januar meddelte det tyrkiske nyhedsbureau Anadolu, at Islamisk Stat har åbnet en medicinsk skole i gruppens hovedtilholdssted i det nordlige Syrien.

Jørgen Bæk Simonsen, der er professor ved Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier ved Københavns Universitet og blandt andet forsker i arabisk og islamisk historie, forklarer, at rygterne har svirret igennem længere tid, men at der til dato ikke er ført uafviselig dokumentation for, at det skulle være rigtigt. Men derfor er der ikke noget, der antyder, at det ikke skulle være korrekt, og at det blot er endnu en måde for terrorgruppen at tjene penge på, påpeger han.

”Islamisk Stat kapitaliserer og sælger alt, hvad de overhovedet kan sælge, for finansielt at understøtte det projekt, de er i gang med at skabe til det nye kalifat. Dog er Islamisk Stats indtægtsgrundlag omgærdet af formodninger og diverse antagelser, som meget ofte ikke er vanskelige at dokumentere,” siger Jørgen Bæk Simonsen.

Han forklarer, at Islamisk Stat er yderst opfindsomme i forhold til at sikre sig finansielt. Spørgsmålet er dog snarere, om terrorgruppen har de nødvendige fysiske rammer og den eksakte ekspertise til at drive forretning på organhandel, så en velhavende borger i Qatar, der mangler en nyre, kan være sikker på, at organet er friskt.

Lars Ilkjær, der er hjertekirurg på Aarhus Universitetshospital og blandt andet arbejder med at transplantere organer, fortæller, at en organtransplantation kræver, at man har en operationsstue og en person, der har den faglige viden til at fjerne organer på den rigtige måde. Derudover kræves der en særlig væske, som skal skylles igennem organerne, når de er taget ud, så organerne holder sig intakte og ikke går i forrådnelse. Men bortset fra det kan det sagtens lade sig gøre at fjerne organer med forholdsvis små midler, siger Lars Ilkjær, der peger på, at Islamisk Stat har gode muligheder for at organisere transplantationen, fordi de i kraft af deres magtposition råder over gidslerne.

”Da det ofte er unge raske mennesker, Islamisk Stat henretter, vil det være gode organer, og terrorgruppen kan planlægge organtransplantationen modsat lovlige transplantationer, hvor man som sundhedspersonale må flytte sig efter tid og sted, når en patient hjernedør.”