Tegner siger farvel: Jeg vil altid være Charlie

Tegneren Renald Luzier, alias Luz, har tegnet sin sidste tegning i det franske satiremagasin Charlie Hebdo

Renald Luzier, alias Luz, var tilknyttet magasinet Charlie Hebdo i næsten 20 år. -
Renald Luzier, alias Luz, var tilknyttet magasinet Charlie Hebdo i næsten 20 år. - . Foto: Martin Bureau/AFP/Scanpix.

Luz kom for sent til redaktionsmødet på Charlie Hebdo på sin fødselsdag den 7. januar i år. Derfor overlevede han attentatet, der dræbte fem af hans kolleger og i alt kostede 11 mennesker livet.

I dag forlader han det satiriske ugeblad,hvor hans Muhammed-karikaturer har bidraget til at holde debatten om islam og ytringsfriheden i live i 10 år. Luz er færdig både med Charlie Hebdo og med at tegne Muhammed.

”Muhammed interesserer mig ikke længere. Jeg er blevet træt af ham, ligesom jeg er blevet træt af at tegne (ekspræsident, red.) Nicolas Sarkozy,” sagde han, da han meddelte sin beslutning i april.

Luz var en af tegnerne bag Charia Hebdo, et særnummer om islam, som Charlie Hebdo udgav i 2011. Det var en af Muhammed-tegningerne fra dette nummer, som Luz genbrugte til forsiden af det første nummer efter attentatet, men med en ny taleboble med teksten ”Alt er tilgivet”.

”Med den tegning siger jeg til Muhammed, at jeg er ked af at have trukket ham med ind i alt det her. Og han siger til mig, at han har tilgivet mig,” har Luz selv forklaret om meningen med teksten.

Den 43-årige Renald Luzier læste jura, samtidig med at han i begyndelsen af 1990'erne begyndte at offentliggøre sin første tegninger i tegne-serieavisen Psikopat og derefter hurtigt blev tilknyttet Charlie Hebdo som en af bladets mest produktive tegnere.

Efter attentatet og særnummeret i januar udgav han en meget personlig tegneserie, Catharsis, en slags terapeutisk selvanalyse om chokket og efterdønningerne efter den dramatiske begivenhed, der kostede flere af hans kolleger livet, men også kastede Charlie Hebdo ud i en dyb krise. I maj meddelte han sin beslutning om at forlade det satiriske ugeblad efter næsten 20 år.

”Det er et meget personligt valg. Jeg forsøger at bevare kontrollen over mit liv efter alt det, vi har været igennem,” har han forklaret.

Charlie Hebdos direktør Laurent Sourisseau har forklaret Luz' afgang med frygten for nye attentater.

”Det er helt forståeligt, at nogen ønsker at forlade bladet på den baggrund,” udtaler Laurent Sourisseau, der selv blev såret under attentatet.

Med sin forside på ”De overlevendes særnummer” efter attentatet blev Luz for alvor inkarnationen af Charlie Hebdos særlige forsvar for ytringsfriheden og retten til at karikere islam - et symbol, som blev verdenskendt, da hele verden overtog sloganet ”Je suis Charlie” (Jeg er Charlie).

Med sin beslutning om ikke mere at tegne Muhammed illustrerer han også et vendepunkt for Charlie Hebdo, som i dag er i dyb krise og præget af splittelse mellem redaktion og direktion.

”Jeg er ikke længere Charlie Hebdo. Men jeg vil altid være Charlie,” siger den nu forhenværende Charlie Hebdo-tegner, nu da bladet i dag for første gang udkommer uden hans tegninger.