Tyrkiet kræver handling mod Syrien

Den tyrkiske regering beskylder den syriske præsident, Bashar al-Assad, for at stå bag blodigt bombeangreb i tyrkisk grænseby. Det afviser Syrien

Tyrkiske efterforskere og redningsmandskab under oprydningsarbejdet i går efter de bilbomber, der i lørdags dræbte 46 personer i grænsebyen Reyhanli. –
Tyrkiske efterforskere og redningsmandskab under oprydningsarbejdet i går efter de bilbomber, der i lørdags dræbte 46 personer i grænsebyen Reyhanli. –. Foto: EPA.

Tyrkernes tålmodighed med styret i nabolandet Syrien er sluppet op, dagen efter at to bilbomber kostede 46 mennesker livet i den tyrkiske grænseby Reyhanli.

På et pressemøde i Berlin i går bad Tyrkiets udenrigsminister, Ahmet Davutoglu, det internationale samfund om straks at skride til handling mod Syrien.

Tyrkiske myndigheder har anholdt ni personer i forlængelse af angrebet.

Udenrigsministeren beskylder det syriske styre for angrebene, der skete i lørdags i et område, hvor mange syriske flygtninge og oprørere har taget tilflugt, siden konflikten brød ud i 2011.

Angrebene har intet at gøre med de syriske oprørere i Tyrkiet. De (angrebene, red.) har alt at gøre med det syriske regime, sagde Ahmet Davutoglu.

Kort efter meddelte præsident Bashar al-Assads syriske regering via en talsmand i informationsministeriet, at Syrien intet havde med bilbomberne i Reyhanli at gøre.

Tyrkiet har slået fast, at bomberne var placeret af en gruppe, der har forbindelse med Syriens efterretningstjeneste.

Bilbomberne i Reyhanli ramte også folk, som tilsyneladende intet har med konflikten i Syrien at gøre.

LÆS LEDER HER: Halvhjertet tvangsdiplomati

Den tyrkiske vicepremierminister Besir Atalay oplyser, at 38 af 46 dræbte ved angrebet er identificeret. 35 var tyrkere og tre var syrere.

En 46-årig caféejer, Hikmet Haydut, fortæller om eksplosionerne.

Jeg hørte først et brag og gik så ud. Jeg tænkte, at det kom fra et missil affyret fra Syrien. Så lå jeg pludselig på jorden med smerter i mine arme og mit højre ben og med ringen for ørerne. Det må have været den anden bombe.

Jeg er i live, men alt, hvad jeg ejede, er væk, siger Hikmet Haydut.

Det syriske regime har afvist enhver involvering i angrebet i grænsebyen.

Syrien har ikke og ville aldrig udføre sådan en handling, for vores værdier forbyder dette. Det er ikke nogens ret at kaste om sig med ubegrundede beskyldninger, siger Syriens informationsminister, Omran Zubi.

Ifølge den tyrkiske udenrigsminister menes bagmændene bag lørdagens angreb at være de samme som dem, der angreb den syriske by Bania for en uge siden. Ved angrebet i Bania døde 62 mennesker. Angrebet i Bania har den tyrkiske regering tidligere omtalt som etnisk udrensning og udtryk for en ny retning i Syriens strategi.