Kritik af musikprojekt bekræfter tysk mistanke om, at EU er i lommen på Erdogan

Tyrkiet har rejst kritik af et musikprojekt i Dresden, hvilket er tredje gang, at Tyrkiet klager over kulturelle begivenheder i Tyskland, siden EU i marts indgik en aftale med Tyrkiet om at stoppe flygtningestrømmen over Det Ægæiske Hav

”Vi betaler en ulidelig høj pris for det, der foregår lige nu. Straffesagen mod Böhmermann viser, at Erdogan tror, at han gøre med os, som han vil," siger også De Grønnes udenrigsordfører Omid Nouripour til avisen Die Welt.
”Vi betaler en ulidelig høj pris for det, der foregår lige nu. Straffesagen mod Böhmermann viser, at Erdogan tror, at han gøre med os, som han vil," siger også De Grønnes udenrigsordfører Omid Nouripour til avisen Die Welt. . Foto: Xinhua News Agency.

Tyrkiets regering er ikke kun utilfreds med, at tyske satirikere gør grin med præsident Recep Tayyip Erdogan. Nu har Tyrkiet rejst kritik af et musikprojekt i Dresden, og det er tredje gang, at Tyrkiet klager over kulturelle begivenheder i Tyskland, siden EU i marts indgik en aftale med Tyrkiet om at stoppe flygtningestrømmen over Det Ægæiske Hav.

Den seneste sag drejer sig om koncertprojektet Aghet, som den tysk-tyrkiske guitarist Marc Sinan har skabt for symfoniorkestret Dresdner Sinfoniker, der opfører det sammen med blandt andre kolleger fra Tyrkiet og Armenien. Ordet aghet betyder katastrofe på armensk og henviser til osmannernes massedrab på op imod 1,5 millioner armeniere under Første Verdenskrig, som den tyrkiske stat nægter at anerkende som et folkedrab.

EU-Kommissionen støtter Aghet med 1,48 millioner kroner, og i projektets informationstekst på EU’s hjemmeside står ordet folkedrab nævnt to gange. Det har fået den tyrkiske EU-ambassadør til at kræve, at EU trækker sin finansielle støtte til projektet tilbage. Klagen fik midlertidigt EU-Kommissionen til at fjerne stykkets infotekst fra hjemmesiden.

”Dette er et helt forkert signal. Folkedrabet på armenierne er en historisk kendsgerning. Hverken EU eller Tyskland må give efter for afpresning,” lød reaktionen fra De Grønnes partiformand, Cem Özdemir, i avisenBild am Sonntag .

Chefen for Dresdner Sinfoniker, Markus Rindt, mente som flere andre, at der var tale om et angreb på ytringsfriheden at fjerne begrebet folkedrab.

”Sådan en demontering er uacceptabelt for musikerne. Man må kalde det, der er sket, ved rette navn,” sagde han ifølge avisen Dresdner Neueste Nachrichten .

Nu er teksten igen at finde på Kommissionens hjemmeside, men med en tilføjelse om, at EU-Kommissionen ikke er ansvarlig for indholdet.

”De tyrkiske myndigheder kontaktede os, fordi de troede, at beskrivelsen af stykket afspejlede Kommissionens mening. Dette er ikke tilfældet. Beskrivelsen er lavet af de folk, der er ansvarlige for projektet. Kommissionen kan hverken gribe ind i de støttede projekters indhold, titler eller i de beskrivelser af projekterne, som står på vores hjemmeside. Det er et område, der hører ind under den kunstneriske ytringsfrihed,” siger Kommissionens talsmand, Margaritis Schinas, til det tyske nyhedsbureau epd.

Mange tyskere giver på sociale medier og i læserbreve udtryk for, at EU-Kommissionen lægger sig fladt ned for Tyrkiet, når den fralægger sig ansvaret for teksten om Aghet-projektet.

”Man tør slet ikke tænke på, hvor langt Tyrkiets krav vil gå, hvis først landet bliver medlem af EU,” skriver eksempelvis læseren Rolf Dirk Maehler i en kommentar på Frankfurter Allgemeine Zeitungs webavis.

”Emner som pressefrihed og menneskerettigheder bliver så godt som aldrig eller slet ikke taget op længere,” siger også De Grønnes udenrigsordfører Omid Nouripour til avisen Die Welt.

”Vi betaler en ulidelig høj pris for det, der foregår lige nu. Straffesagen mod Böhmermann viser, at Erdogan tror, at han gøre med os, som han vil.”

Dermed henviser han til, at forbundskansler Angela Merkel i forrige uge sagde god for, at anklagemyndigheden kan rejse en sag mod tv-satirikeren Jan Böhmermann efter en gammel straffelovsparagraf om fornærmelse af statsoverhoveder.

Satirikeren var blevet politianmeldt af Erdogan for at have fremført et smædedigt mod præsidenten. Digtet var en reaktion på en satiresang om Erdogan på en anden tysk tv-station, som i sidste måned fik den tyrkiske regering til at indkalde den tyske ambassadør i Ankara til en samtale.

Ifølge politisk kommentator ved avisen Süddeutsche Zeitung Andrian Kreye retter alle Erdogans angreb sig mod Vestens kultur og værdier i et forsøg på at iværksætte en kulturkamp.

”For det første driver han et magtspil, fordi Tyskland og EU nu er afhængige af Tyrkiet på grund af flygt- ningeaftalen. For det an- det vil Erdogan også sig- nalere, at når Europa er interesseret i Tyrkiet som politisk partner, så har europæerne også bare at opføre sig pænt og indlade sig på Tyrkiets værdier,” skriver Andrian Kreye i Süddeutsche Zeitung.