Tysk bevægelse demonstrerer i Norge

Den anti-islamiske protestbevægelse Pegida planlægger en stor march gennem Oslo i dag

"Ihr seid nicht Charlie. Ihr seid Brandstifter" (I er ikke Charlie. I er brandstiftere) står der på skiltene, som sympatisører med bevægelsen Pegida holder op under denne demonstration i Tyskland.
"Ihr seid nicht Charlie. Ihr seid Brandstifter" (I er ikke Charlie. I er brandstiftere) står der på skiltene, som sympatisører med bevægelsen Pegida holder op under denne demonstration i Tyskland. Foto: Frank Rumpenhorst/dpa.

I Tyskland har den omdiskuterede Pegida-bevægelse længe skabt debat på grund af sin klare afstandtagen fra islam, og nu rykker bevægelsen ind i Norge, hvor den i aften planlægger en stor mach gennem Oslos gader.

Sidste mandag aften samledes 18.000 mennesker i den tyske by Dresden for at vise deres modstand mod islam, hvor også 5000 deltog i en protestdemonstration imod organisationen, hvis navn er en forkortelse for ”Patriotiske europæere mod islamisering af Vesten” (Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes).

Ophavsmanden til demonstrationen i Oslo, Max Hermansen, har modtaget omkring 200 positive tilkendegivelser på det sociale medie Facebook.

Han mener, at bevægelsens synspunkt er bredt repræsenteret i Norge.”Det er norske humanistiske værdier, der er grundlaget for protesterne mod islams totalitære ideologi og den muslimske indvandring til Norge,” siger han til den norske avis Vårt Land.

Max Hermansen skriver desuden i et indlæg på Pegida Norges Facebook-side, at demokrati og islam ikke kan eksistere side om side.

”Vi vil standse tilstrømningen af muslimer til Norge. Vi siger ikke, at muslimer er dårlige mennesker. Tværtimod, de passer bare ikke ind i Norge, desværre. Vi kan hjælpe mange flere, hvis vi gør det i nærområderne i de lande, de flygter fra.”

Politiet i Oslo oplyser til dagbladet VG, at de er i dialog med initiativtageren, men at de ikke har modtaget en formel indberetning om demonstrationen.

Som symbol for organisationen bruger Pegida blandt andet et rødt korsflag, der i udformningen ligner det norske og blev foreslået som nyt tysk nationalflag efter Anden Verdenskrig.