Tysk Erdogan-demonstration skaber debat om forsamlingsfrihed

Frygt for vold under støttedemonstration for tyrkisk præsident i Köln

Erdogan-støtter gik også på gaden i Hamborg foran det tyrkiske konsulat umiddelbart efter kupforsøget for to uger siden.
Erdogan-støtter gik også på gaden i Hamborg foran det tyrkiske konsulat umiddelbart efter kupforsøget for to uger siden. . Foto: Bodo Marks/dpa/AFP/Scanpix.

Der er grænser for hævdvundne rettigheder som forsamlingsfriheden, og den grænse er overtrådt, når op imod 15.000 tyrkere bosat i Tyskland i morgen ventes at demonstrere til fordel for Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan. Det mener politikere og en lang række lokale borgere i Köln, som frygter voldelige sammenstød i den vesttyske storby. Det er Unionen af Europæisk-Tyrkiske Demokrater, der har indkaldt til støttedemonstration for Erdogan, som også vil blive mødt af flere, mindre moddemonstrationer og omkring 2000 politifolk, der skal sørge for sikkerheden.

Men demonstrationen bør forbydes ”ud fra lovlige muligheder”, mener Gregory Golland, kristeligt demokratisk sikkerhedsordfører i Nordrhein-Westfalens delstatsparlament.

”Jeg finder det utåleligt, at interne tyrkiske konflikter bliver udkæmpet i Tysklands gader,” siger han til avisen Rheinische Post:

”Vi behøver ikke at finde os i hvad som helst.”

En af hans CDU-partifæller i Forbundsdagen Cemile Giousouf ønsker ligeledes et forbud, ”hvis der på forhånd er tegn på alvorlige sammenstød”, og den socialdemokratiske indenrigsordfører i Forbundsdagen, Burkhard Lischka, mener, at demonstrationen ”graver den allerede eksisterende kløft mellem de tysk-tyrkiske samfund dybere frem for at mindske den”.

Erdogan har gennemført kolossale udrensninger i det tyrkiske samfund efter det fejlslagne kupforsøg tidligere på måneden. Over 13.000 personer er anholdt, titusinder af embedsmænd er suspenderet og talrige aviser lukket. Kupforsøget har ført til voldsomme sammenstød mellem tilhængere og modstandere af præsidenten også i Tyskland, som huser 3,5 millioner tyrkere, verdens største tyrkiske diaspora.

I Gelsenkirchen nord for Köln angreb omkring 150 Erdogan-støtter for eksempel en ungdomsforening med sten og smadrede to vinduer, fordi stedet er knyttet til eksilprædikanten Fethullah Gülen, som Erdogan har beskyldt for at stå bag kuppet.

I Köln har den planlagte demonstration skabt så mange protester, at politiet har set sig nødsaget til at forklare sig under overskriften: ”Hvorfor er denne demonstration blevet tilladt?”

Borgere har bedt myndighederne om at ”stoppe dette vanvid”, skriver nyhedsmediet Deutsche Welle, og læserbreve i den lokale avis Kölner Stadt-Anzeiger udtrykker frygt for, at forsamlingsfriheden bliver misbrugt. En borger er vred over, at man tillader en demonstration for en ”diktator” (…) ”som har sikret, at retsvæsenet i Tyrkiet kun vil følge hans bud”.

Men forsamlingsfriheden gælder for alle og er ikke afhængig af ”politisk indhold eller særlige ideologier,” skriver politiet på dets hjemmeside. Nordrhein-Westfalens socialdemokratiske ministerpræsident, Hannelore Kraft, har også understreget, at alle har ret til at demonstrere:

”Men jeg beder jer om at være forsigtige og især fredelige. Udelukkelse, had og vold mod andre vil vi på ingen måde tolerere,” siger hun ifølge magasinet Der Spiegel.

Forslaget om et forbud viser, at nogle politikere gerne vil vise deres evne til at skabe blot lidt mere sikkerhed i det tyske samfund, som er blevet rystet af terrorangreb de seneste uger, mener Felix Butzlaff fra Göttinger Institut for Demokratiforskning.

”Men forsamlingsfrihed er af meget høj værdi, og man kan på ingen måde retfærdiggøre et forbud, så længe demonstrationen ikke er lovstridig,” siger han og tilføjer, at selv nynazister får lov til at demonstrere i Tyskland, fordi landet sætter friheds-rettigheder højt:

”Politikerne burde være optaget af at understrege forskellen mellem den tyske og den tyrkiske retsstat.”