Tysk præsident: Vi kan ikke modtage alle flygtninge

Joachim Gauck får ros for at tale om, at der må være grænse for, hvor mange flygtninge Tyskland kan tage

”Vi vil hjælpe. Vores hjerter er åbne, men vores muligheder er begrænsede,” sagde Joachim Gauck ved åbningen af en såkaldt tværkulturel uge, som kirkerne i Mainz har arrangeret med formålet at bekæmpe fordomme mod indvandrere. Billedet er taget ved en anden lejlighed.
”Vi vil hjælpe. Vores hjerter er åbne, men vores muligheder er begrænsede,” sagde Joachim Gauck ved åbningen af en såkaldt tværkulturel uge, som kirkerne i Mainz har arrangeret med formålet at bekæmpe fordomme mod indvandrere. Billedet er taget ved en anden lejlighed. Foto: Sebastian Kahnert/EPA.

Asylcentrene i Tyskland er overfyldte, og de trange forhold, som flygtningene bor under, øger risikoen for konflikter. I søndags måtte 50 betjente rykke ud i byen Kassel og adskille 400 flygtninge, der var kommet op at slås på et asylcenter.

Episoden er langtfra enestående i et land, der de seneste uger har trukket tusinder og atter tusinder af flygtninge og migranter til.

”Når 4000 mennesker er anbragt et sted, hvor der egentlig kun er plads til 750 personer, er det klart, at de snævre forhold fører til aggressioner, hvor selv en bagatel som det at gå på toilettet kan udløse håndgemæng,” siger næstformanden for det tyske politis fagforening, Jörg Radek, til avisen Die Welt.

Det er svært at skaffe boliger til de mange asylsøgere, og tyskerne er begyndt at diskutere, hvor mange flygtninge landet har plads til, nu da man regner med at modtage omkring en million mennesker alene i år.

Ifølge den tyske forbundskansler, Angela Merkel, er der ingen grænser for, hvor mange flygtninge Tyskland kan tage, men i søndags holdt den tyske forbundspræsident, Joachim Gauck, en tale, hvori han modsagde Merkel.

”Vi vil hjælpe. Vores hjerter er åbne, men vores muligheder er begrænsede,” sagde Joachim Gauck ved åbningen af en såkaldt tværkulturel uge, som kirkerne i Mainz har arrangeret med formålet at bekæmpe fordomme mod indvandrere.

Statsoverhovedet har en repræsentativ rolle, men besidder stor moralsk autoritet i forbundsrepublikken.

Den populære og bredt respekterede Joachim Gauck, der er forhenværende østtyske præst og borgerrettighedsforkæmper, kaldte flygtningestrømmen for en kraftanstrengelse i en størrelsesorden, som Tyskland sjældent har set. Og som vil betyde upopulære beslutninger fra politisk hold.

Angela Merkel har været udsat for voksende kritik blandt sine egne i den borgerlige lejr, fordi hun lod tusindvis af flygtninge, der befandt sig i Ungarn, rejse ind i Tyskland. I sin tale kaldte Joachim Gauck kanslerens beslutning for en ”meget forståelig menneskelig beslutning”, men advarede samtidig imod for stor optimisme:

”Når mennesker i hundredtusindvis kommer til os fra et fjernt land med en fremmed kultur, og det eneste, de ejer, er i en plasticpose, så bringer de også udfordringer med sig - og ja, konflikter. Det er ikke til at undgå.”

Ifølge Joachim Gauck kan det heller ikke undgås, at der vil være islamister og terrorister blandt asylsøgerne.

”Til dem siger jeg: Vi vil ikke have religiøs fanatisme i dette land. Jihadister bør vide: Retsstaten tolererer ingen vold,” fastslog Gauck og sendte samme bandbulle i retning af højreradikale brandstiftere, som angriber mennesker, der søger beskyttelse.

Præsidentens tale er over en bred kam blevet modtaget positivt, især i det kristeligt demokratiske bagland, der på det seneste har kritiseret CDU-formanden Merkel.

”De fleste borgere kan se og ved, at ethvert samfunds, enhver stats, integrations-evne på et tidspunkt når en grænse,” sagde næstformanden for CDU/CSU-gruppen i Forbundsdagen, Hans-Peter Friedrich, i går til tv-stationen N24.

De Grønnes gruppeformand, Anton Hofreiter, udtrykte dog over for samme tv-kanal bekymring for, at præsidentens tale kan gøre folk usikre.

Men journalisten Constanze von Bullion vurderer i avisen Süddeutsche Zeitung, at forbundspræsidenten forbereder tyskerne på konflikter og muligvis også på at skulle forsvare landets demokratiske værdier.

”Den hjælpsomhed, som Tyskland de seneste dage i så rigeligt omfang har fejret, kan slå om i skuffelse og aggression. Forbundspræsidenten har kaldt dette ved navn, og det er modigt og rigtigt,” skriver hun.

Magasinet Der Spiegel fastslår, at Angela Merkels engagement i flygtningekrisen har skadet hende politisk, og en række nye opinionsundersøgelser ser ud til at bekræfte dette.

Ifølge en rundspørge for public service-stationen ZDF er Angela Merkel ikke længere landets mest populære politiker, men er blevet overhalet af sin socialdemokratiske udenrigsminister, Frank-Walter Steinmeier.