Tyskland hjælper yazidi-kvinder over traumer

Det er vores tur til at hjælpe, siger tysk psykolog, som behandler frigivne yazidi-kvinder

Yazidisk kvinde demonstrerer ved en flygtningelejr i Diyarbakir, Tyrkiet.
Yazidisk kvinde demonstrerer ved en flygtningelejr i Diyarbakir, Tyrkiet. Foto: Sertac Kayar/REUTERS.

21 tyske byer har i al stilhed givet husly til en større gruppe traumatiserede yazidi-kvinder og børn, som her kan få professionel hjælp til at bearbejde de traumer, de bærer rundt på efter at have været udsat for overgreb som gidsler hos terrorbevægelsen Islamisk Stat.

Det var Yazidiernes Centralråd i Tyskland, som med en appel til den sydtyske delstat Baden-Württemberg om at gribe ind fik sat gang i modtagelsen af yazidi-flygtningene, og de tyske myndigheder har foreløbig afsat 708 millioner kroner til at hjælpe kvinderne, der blev reddet fra IS’ fangenskab.

Baden-Württemberg har taget imod 1000 yazidi-kvinder og børn, mens Niedersachsen har givet husly til 67, og Slesvig-Holsten har accepteret 32.

Alle de 21 byer, der har givet yazidierne husly, har udarbejdet behandlingsplaner, hvor kvinder og børn typisk får tilbudt psykologhjælp, sociale aktiviteter, hesteridning, svømning samt fuld medicinsk behandling.

Læge Michael Blume leder den projektgruppe, som tilbyder psykolog- og medicinbehandling til yazidi-kvinder og børn i Baden-Württemberg. Han fortæller, at de fleste af yazidi-kvinderne og børnene er dybt traumatiserede og har mistet deres mænd og fædre.

”For 70 år siden begik vi forfærdelige ting imod jøderne. Nu har vi en chance til at hjælpe folk. Hvis vi ikke gjorde det, ville det være en skændsel. Vi er taknemmelige for alle andre stater, der hjalp jøder under Anden Verdenskrig og ofre på flugt. Nu er det vores tur,” siger Michael Blume.

Ifølge lægen har kvinderne generelt posttraumatisk stress og lider af depression og angst. Derudover har mange af dem også gynækologiske problemer, fordi de er blevet voldtaget. Blumes team vurderer, at 90 procent af kvinderne er blevet voldtaget, og mange af dem blev bedøvet med stoffer inden voldtægterne.

Hovedparten af kvinderne og pigerne er flygtet til fods, så snart de havde chancen. Nogle af dem måtte flygte i over en uge uden tilstrækkelig mad, før de kom i sikkerhed. Og der er mange grumme skæbner iblandt, siger Blume og fortæller om den yngste af pigerne, der er otte år:

”Hun var i IS’ fangenskab i 14 måneder. Hun blev solgt seks gange og voldtaget flere hundrede gange. I dag har hun posttraumatisk stress og får ofte panikanfald. Pigen blev tvunget til at se på, mens hendes far og bedstefar blev halshugget. To af hendes søstre er stadig i hænderne på IS.”

Ifølge Michael Blume er det godt at få en ny start, hvis man er hårdt traumatiseret:

”Alt er nyt. Regn, sne – alt er nyt, så det kan hjælpe med at glemme det, der er sket.”

Nogle af kvinderne tør i dag tage bussen ind til byen. Andre kvinder har haft brug for fire-seks uger til at blive klar til at gå ud.

Og ifølge den tyske læge er der håb. For i Tyskland kan kvinderne få en behandling, som de ikke ville kunne få i hjemlandet. I Nordirak er der således kun cirka 25 psykologer, og næsten alle er mænd og muslimer.

”De fleste – dog ikke alle – yazidi-kvinder vil ikke tage til en muslimsk mand og fortælle om voldtægter, så derfor vurderede vi, at vi kunne give dem en ny start på livet her,” siger Michael Blume.