Tyskland og Østrig vil modernisere islam

Politikere i både Tyskland og Østrig overvejer at kontrollere uddannelse af imamer

"På langt sigt kan det ikke være rigtigt, at størstedelen af imamer i de tyske moskéer fortsat ikke taler et ord tysk," udtaler Jens Spahn fra CDU. Arkivfoto.
"På langt sigt kan det ikke være rigtigt, at størstedelen af imamer i de tyske moskéer fortsat ikke taler et ord tysk," udtaler Jens Spahn fra CDU. Arkivfoto.

I Østrig og Tyskland overvejer politikerne, hvad de kan gøre for at styrke udviklingen af en moderne, liberal islam. Især østrigerne er på vej med konkrete planer.

Den østrigske regering er ved at udarbejde regler, der giver muslimer rettigheder, men samtidig også forpligter dem som trossamfund. Det er tanken, at den østrigske stat fremover skal stå for uddannelsen af imamer, til gengæld skal myndighederne have lov til at kontrollere imamernes tolkning af Koranen.

Hidtil har det ofte været et problem, at driften af moskéerne i høj grad er afhængig af penge fra islamiske organisationer i udlandet, og at imamerne ofte kommer fra Tyr-kiet eller arabiske lande og måske slet ikke taler tysk.

Ifølge planen skal det fremover være forbudt for moskéerne i Østrig at basere deres budgetter på penge fra udlandet, og de østrigske muslimer skal dermed betale driften af deres egne moskéer.

Politikerne ønsker også at gøre livet sværere for de såkaldte hadprædikanter. Landets politi efterforsker i øjeblikket, om en hadprædikant har rekrutteret frivillige til at kæmpe for den ekstremistiske bevægelse Islamisk Stat.

Hver enkelt moské skal derfor fremover være forpligtet til at give myndighederne en tekst, som beskriver moskéens opfattelse af den muslimske tro, og teksten skal også indeholde de - for den pågældende menighed - vigtigste passager i Koranen oversat til tysk. Desuden kan moskéerne tvinges til at fyre imamer, hvis disse har fået en fængselsstraf på mindst et år, eller hvis de udgør en fare for den offentlige sikkerhed eller opfører sig på en måde, der kan skade menneskers sundhed, moral, rettigheder eller frihed.

Til gengæld vil Østrig fra 2016 begynde at uddanne islamiske teologer. Derudover lover staten blandt andet at sikre muslimers ret til rituel slagtning af dyr.

Ifølge flere tyske aviser har planerne i Østrig fået flere tyske politikere, især inden for det konservative kristeligt-demokratiske parti CDU, til at overveje, om Tyskland bør indføre lignende regler.

Til avisen Der Tagesspiegel siger CDU-politikeren Jens Spahn:

”På langt sigt kan det ikke være rigtigt, at størstedelen af imamer i de tyske moskéer fortsat ikke taler et ord tysk og kun bliver sendt hertil af den tyrkiske stat for en kort periode. Det bør være vores mål, at langt flere imamer og religionslærere end tidligere uddannes her i Tyskland.”

Tysk politi har i de senere år gennemført adskillige razziaer mod muslimske trossamfund, flere moskéer er blevet lukket, og en række imamer er blevet vist ud af landet. En af dem er den såkaldte kalif fra Köln, Metin Kaplan, der i sine bønner opfordrede til mord på politiske modstandere.

Jurist Christian Walter, ekspert i lovgivning om religion, tvivler imidlertid på, om det vil være muligt at gennemføre den østrigske lov i praksis. Han advarer om, at muslimerne risikerer at blive diskrimineret, når de kan tvinges til at fyre deres imamer.

”Har den katolske kirke måske også pligt til at fyre sine præster, når de har fået en bestemt fængselsstraf? Og hvordan vil staten sikre sig, at moskéerne overholder den tolkning af Koranen, som de har givet myndighederne skriftligt?”, spørger han i avisen Die Zeit.

Østrigerne behøver ikke lave en ny lov, da landet allerede har en lov om islam, som er over 100 år gammel. Det er den lov, politikerne nu vil ændre og aktualisere. Loven stammer fra tiden før Første Verdenskrig, hvor Østrig-Ungarn havde besat det primært muslimske Bosnien. I 1912 besluttede Østrig-Ungarn at anerkende de bosniske muslimer som religionsfællesskab. Men da Østrig-Ungarn faldt fra hinanden under Første Verdenskrig, og Østrig efterfølgende blev omdannet til republik, mistede landet også magten over Bosnien, og dermed var loven uden betydning i mange år.

Med indvandringen af muslimer, der har fundet sted i Østrig siden 1960'erne, er loven blevet aktuel igen.