To uger gammel dreng død efter omskæring

MED AFSTEMNING En norsk, muslimsk dreng er død af de komplikationer, der opstod, efter han blev omskåret. Dødsfaldet rejser på ny debatten om, hvorvidt omskæring bør forbydes

To uger gammel dreng død efter omskæring
Foto: Søren Sielemann.

Spørgsmålet om, hvorvidt omskæring bør være tilladt, er igen blevet aktuelt i Norge, efter at en to uger gammel dreng er død af de komplikationer, der opstod i forbindelse med, at han blev omskåret. Omskæringen blev foretaget af en læge på et lægekontor i Oslo to dage før, spædbarnet afgik ved døden. Da de muslimske forældre til den to uger gamle dreng henvendte sig til en læge på grund af drengens komplikationer, var det for sent, og drengens liv stod ikke til at redde. Det skriver den norske avis Aftenposten.

LÆS OGSÅ: "Omskæring er et tegn på, hvem vi er"

Både det norske politi og amtslægen har indledt sager for at undersøge, hvad der er sket. Amtslægen har oprettet en formel tilsynssag mod to navngivne læger, oplyser amtslæge Petter Schou. Der har tidligere fundet flere tilsynssager sted, men sådanne sager er svære at efterforske, fortæller amtslægen til Aftenposten:

Det er meget vanskelige sager at undersøge, fordi patienter sjældent klager over en omskæring. Men vi modtager alvorlige meldinger fra sygehusene, som får børnene ind til behandling.
|
Det norske Helse- og omsorgsdepartement anslår, at omkring 2.000 drenge årligt bliver omskåret i Norge. Et af problemerne ved den nuværende praksis er, at mange af omskæringerne foregår privat og uden faglig kontrol. Statssekretæren i departementet mener, at det er bekymrende:

Omskæring kan gøres forsvarligt, men manglen på regulering gennem loven gør det vanskeligt at sikre, at det foregår indenfor de forsvarlige rammer, sagde statssekretær Tord Dale i forbindelse med en høring, Helse- og omsorgsdepartementet satte i stand for et år siden. Med høringen ønskede departementet at undersøge, hvorvidt tilbuddet om omskæring bør være en del af det offentlige sundhedsvæsen i Norge.

Politisk set er både regeringen og oppositionen internt uenige om, hvordan man bør gribe ind over for omskæringerne. Nogle politikere ønsker, at omskæringerne forbydes, mens andre ønsker, at der skal indføres en nedre aldersgrænse. Justitspolitisk talskvinde i det norske parti Senterpartiet, Jenny Klinge, argumenterer for, at rituel omskæring af drenge bør forbydes på samme måde, som omskæring af piger er forbudt. Også flere af høringsparterne mener, at der bør indføres et forbud. Således har Lægeforeningen, Sygeplejeforbundet, Human-Etisk Forbund samt Medicinsk Fakultet ved Universitetet i Oslo udtrykt, at de mener, at omskæring af drenge bør ophøre.