USA skælver af kulde

Tænderklaprende kulde i USA sætter nye rekorder - og det dødelige vintervejr fortsætter

Niagara Falls-vandfaldene ved grænsen mellem USA og Canada er delvis frosset til på grund af ekstrem kulde.
Niagara Falls-vandfaldene ved grænsen mellem USA og Canada er delvis frosset til på grund af ekstrem kulde. Foto: Seyit Aydogan / Anadolu Agency.

Mens Nordeuropa lige nu oplever mildt vintervejr, har iskolde arktiske vinde bragt sne og frost til USA, hvor befolkningerne i store dele af landet - fra Kentucky i Midtvesten til Florida i syd og Vermont i nord - lider under rekordlave temperaturer. Meteorologer dømte i fredags det østlige USA det koldeste sted på kloden, og efter et kortvarigt pusterum i weekenden med en anelse højere temperaturer vendte polarkulden i går tilbage til flere landsdele, der endnu ikke har skovlet sig fri fra de seneste snedriver.

Den dybe frost med tocifrede minustemperaturer mange steder har i løbet af den seneste uge kostet mindst to dusin menneskeliv. Mange af ofrene var hjemløse og andre udsatte personer, der døde af kulde, samt bilister i ulykker på tilisede veje. I det nordlige New York er dele af Niagara Falls-vandfaldet frosset til, og skoler i flere delstater har holdt lukket på grund af vejret, mens myndighederne råder befolkningen til at opholde sig indendøre på grund af risikoen for forfrysninger. Gennemsnitstemperaturen for februar er flere steder op til 22 celsiusgrader under normalen.

Det iskolde vejr er ifølge USA's vejrmyndighed, National Weather Service (den nationale vejrtjeneste) del af et vejrmønster, der begyndte i fjor, da det såkaldte ”polar vortex” - et system af kolde vinde, der hvirvler rundt i Atlanten - begyndte at skubbe isnende vinde vestpå ind over USA's kyst. Denne kulde kan finde fodfæste takket være strømme i de øvre og lavere dele af atmosfæren, der bevæger sig fra nordvest til sydøst. Samtidig er andre vejrsystemer, der understøtter polar vortex'en, fejet henover Midtvesten og mod New England-regionen i det nordøstlige USA.

Det er uklart, om den globale opvarmning bidrager til det ekstreme vejr i hele USA lige nu.

Kulden på østkysten står i kontrast til både situationen på vestkysten, hvor Californien lider under rekordtørke, og til situationen højt i nord, hvor Alaska oplever en af de varmeste vintre nogensinde.Det er ifølge meterolog Matthew Rosenkrands fra National Weather Service vanskeligt at sammenkæde et bestemt vejrfænomen med klimaforandringer, da forskere i stedet ser på ophobningen af sådanne fænomener over tid.

Han advarer imidlertid om, at den globale opvarmning i fremtiden kan føre til mere ekstremt vejr såsom den nuværende kulde i USA.Trods polarkulden i det østlige USA var 2015 ifølge meteorologer den andenvarmeste januar nogensinde målt på kloden. 2014 var det varmeste år, der nogensinde målt.