Vand er nøglen til menneskets overlevelse

Jordklodens ferskvandsressourcer er udsat for et stort pres. Vand er nøglen til, at mennesket kan sikre sig mad og ernæring, siger ekspert

”Det er på høje tid, at vi diskuterer vand, fødevaresikkerhed og ernæring, fordi det er i år, at verdenssamfundet skal enes om de nye globale udviklingsmål. Vand og fødevaresikkerhed er to af de mest fremtrædende temaer, og det vil også være de temaer, der går på tværs af de fleste nye globale udviklingsmål,” sagde Per Pinstrup-Andersen. Arkivfoto.
”Det er på høje tid, at vi diskuterer vand, fødevaresikkerhed og ernæring, fordi det er i år, at verdenssamfundet skal enes om de nye globale udviklingsmål. Vand og fødevaresikkerhed er to af de mest fremtrædende temaer, og det vil også være de temaer, der går på tværs af de fleste nye globale udviklingsmål,” sagde Per Pinstrup-Andersen. Arkivfoto. . Foto: Copyright: www.fedefotos.dk / Mads Jensen.

Mange steder i verden er grundvandsspejlet drastisk faldende på grund af stigende efterspørgsel på vand til drikkevand, sanitet, landbrug og industri.

Det fortæller en ny og diger rapport, ”Water for Food Security and Nutrition” (Vand til fødevaresikkerhed og ernæring) . Rapporten er lavet af HLPE, et ekspertpanel, som rådgiver FN's Komité for Fødevaresikkerhed om fødevaresikkerhed og ernæring.

Oven i det globale overforbrug af de eksisterende ferskvandsressourcer påvirker klimaforandringer også ferskvandsressourcerne: Nedbør, der falder mere uforudsigeligt eller i mindre mængder, betyder, at grundvandsbassiner fyldes langsommere op, og voldsommere vejrlig betyder flere storme og oversvømmelser, som er med til at forsalte eller forurene grundvandet.

”Vand og mad er menneskets to mest fundamentale behov. Vand er nøglen til, at mennesket kan sikre sig mad og ernæring. Vandets betydning for livet, for økonomisk udvikling og for fødevaresikkerhed gør vand til et af de mest omdiskuterede temaer, der indeholder mange konflikter, udfordringer og forskellige interessenter,” sagde ekspertpanelets danske formand, Per Pinstrup-Andersen, da han fremlagde rapporten i FN-komitéen.

Som noget nyt taler denne rapport fra HLPE om adgang til jord, vand og ordentlig ernæring som tæt forbundne kar. Vand er omdrejningspunktet for at skabe fødevaresikkerhed og god ernæring, og samtidig er det ifølge eksperterne essentielt at bevare skove, vådområder, floder og søer, fordi mennesket er dybt afhængigt af de økologiske kredsløb i disse.

”Det er på høje tid, at vi diskuterer vand, fødevaresikkerhed og ernæring, fordi det er i år, at verdenssamfundet skal enes om de nye globale udviklingsmål. Vand og fødevaresikkerhed er to af de mest fremtrædende temaer, og det vil også være de temaer, der går på tværs af de fleste nye globale udviklingsmål,” sagde Per Pinstrup-Andersen.

Rapporten fra HLPE har en række konkrete anbefalinger, blandt andet at der kommer en overordnet og sammenhængende styring af vandressourcer i forhold til produktion i landbrug og fødevaresystemerne både regionalt, nationalt og lokalt, og at brugerne inkluderes, især de fattigste og kvinderne.