Var 30 minearbejderes død blot skæbnen?

Tyrkiets premierminister er kommet i strid stormvejr, efter han offentligt betegnede 30 kulminearbejderes død som et skæbnetræf og "en del af jobbeskrivelsen"

Lebanese students carry Turkish flags and pictures of Turkey's PM Recep Tayyip Erdogan as they demonstrate with Turkish workers against the Israeli raid on the Gaza-bound aid flotilla earlier this week, at the entrance of the construction site of a Turkish-financed hospital in the southern Lebanese coastal city of Sidon on June 3, 2010. AFP PHOTO/MAHMOUD ZAYAT
Lebanese students carry Turkish flags and pictures of Turkey's PM Recep Tayyip Erdogan as they demonstrate with Turkish workers against the Israeli raid on the Gaza-bound aid flotilla earlier this week, at the entrance of the construction site of a Turkish-financed hospital in the southern Lebanese coastal city of Sidon on June 3, 2010. AFP PHOTO/MAHMOUD ZAYAT. Foto: MAHMOUD ZAYAT.

Billederne af rastløst ventende pårørende sammenstimlet omkring mineskakten erobrede hurtigt samtlige avisforsider i Tyrkiet, og historien trak store overskrifter. I godt fire døgn forsøgte skiftehold af gravere i døgndrift at nå 30 af deres kolleger, som en eksplosion havde spærret inde i et hulrum 540 meter under jordens overflade, i håbet om at finde dem i live.

Til sidst kunne landets energiminister imidlertid oplyse de pårørende og den samlede nation om, at man havde lokaliseret ligene af arbejderne, der ifølge de tekniske undersøgelser alle var døde af metangasforgiftning kort tid efter eksplosionen. Højlydte krav om at komme til bunds i ulykken og afkræve svar fra mineejerne og regeringen bredte sig straks i offentligheden, og allerede dagen efter besøgte premierminister Recep Tayyip Erdogan minen for at kondolere over for de pårørende og holde en kort tale, som lige siden har trukket mindst lige så store overskrifter som selve ulykken:

"Folk her i området er vant til denne slags. Det er desværre skæbnefortællingen for dette hverv. Og de af mine brødre, som vælger at arbejde her, ved godt, at sager som disse kan forekomme. Som bekendt har de fleste endda fædre og storebrødre, der er blevet pensioneret fra samme fag. Men alligevel vælger man at arbejde netop her," udtalte Erdogan, formand for det regerende islamisk orienterede Retfærdigheds- og Udviklingsparti, AKP, ifølge tv-kanalen CNNTürk.

Erdogan understregede samtidig, at dette langtfra er den første ulykke af sin art i nyere tid.

Premierministerens udtalelser har affødt massive reaktioner fra blandt andre fagbevægelsen, der mener, at regeringen flygter fra sit ansvar om at varetage sikkerheden på udsatte arbejdspladser som minedrift:

"Det er meget uheldigt af regeringschefen, der nærmest siger ?I er jo vant til døden hernede.? Men det er forkert at overlade denne slags til højere magter. Der burde være taget forholdsregler. Hans holdning er simpelthen ikke til at forstå," siger Sûleyman Celebi, formand for en af Tyrkiets største fagforeninger, DISK, til dagbladet Radikal.

Også Minearbejdernes eget fagforbund raser i samme avis:

"Hvorfor skulle folk bevidst gå i døden? Derimod er det sikkerheden, der halter, fordi de private virksomheder bag minedriften hele tiden laver nedskæringer," siger fagforbundets formand, Ismail Aslan.

Officielle statistikker viser ifølge flere tyrkiske aviser, at i alt 66 minearbejdere er døde ved eksplosionsulykker de seneste fem måneder.

Oven på presset fra oppositionen, aviskommentatorer og faggrupper reagerede Erdogan i en tale ved at henvende sig direkte til kritikerne:

"Ingen her har den tankemæssige dybde eller den intellektuelle tyngde til at kunne trække denne her sag i en politisk retning. Og hvis I ikke tror på skæbnen, er det jo en anden sag. Det har jeg ikke tænkt mig at diskutere med jer. Det må I tage op med sekretæren for Trosaffærer," sagde Erdogan ifølge dagbladet Milliyet under en tale til AKP?s parlamentsgruppe med henvisning til statsministeriets særlige kontor for religiøse forhold.

Regeringschefen blev for alvor tvunget i defensiven, da han blev undsagt af sin egen embedsmand på feltet, selvsamme sekretær for Trosaffærer:

"Det er utilstrækkeligt bare at kalde en tragisk ulykke for uundgåelig. 97 procent af denne slags uheld er menneskeskabte, og derfor er det nødvendigt at tage alle sikkerhedsforholdsregler," siger Ali Bardakoglu til avisen Yeni Safak.

udland@kristeligt-dagblad.dk