Vatikanet afviser det tibetanske overhoved

Det katolske overhoved, pave Frans, vil ikke mødes med Dalai Lama, der er på besøg i Rom. Årsagen er frygten for at støde Kina

Den tibetanske leder, Dalai Lama, talte i går ved det årlige møde mellem modtagerne af Nobels Fredspris, der finder sted i Rom i denne weekend.
Den tibetanske leder, Dalai Lama, talte i går ved det årlige møde mellem modtagerne af Nobels Fredspris, der finder sted i Rom i denne weekend. .

Det vakte opsigt i går, da det kom frem, at pave Frans har afvist at mødes med Dalai Lama i denne weekend i Rom. Årsagen er tilsyneladende en katolsk frygt for at støde Kina.

Det årlige møde mellem verdens modtagere af Nobels fredspris finder sted i denne weekend i den italienske hovedstad.

På gæstelisten er blandt andre russiske Mikhail Gorbatjov, polske Lech Walesa og den åndelige leder for tibetansk buddhisme, altså Dalai Lama. Desmond Tutu, som også var ventet til Rom, har aflyst i sidste øjeblik, i-følge sin datter, fordi han skal i gang med en ny behandling for prostatakræft.

I et interview i avisen La Repubblica for nogle dage siden håbede Dalai Lama, at han kunne få et møde med pave Frans. Men ved ankomsten til Rom sagde han i-følge nyhedsbureauet Ansa, at ”denne gang møder jeg ikke pave Frans. Vatikanets administration siger, at det ikke er muligt, fordi det kan skabe problemer. Men jeg værdsætter paven.”

Arrangementet med modtagerne af fredsprisen skulle i år have været i Cape Town til minde om Nelson Mandela. Men Kina har sagt, at det vil få konsekvenser for ethvert land, der inviterer den tibetanske leder, og den sydafrikanske regering, som har tætte økonomiske bånd til Kina, nægtede at give Dalai Lama indrejsetilladelse.

De andre prismodtagere valgte så at boykotte arrangementet i Sydafrika, som blev flyttet til Rom, hvis borgmester, Ignazio Marino, har sagt, at han ”er beæret over at få lov til at være vært.”

I-følge La Repubblica havde Dalai Lama's stab sendt en officiel anmodning om et møde med paven, og avisen skriver, at det var Vatikanets statsminister, Pietro Parolin, der tog beslutningen om at sige nej.

Vatikanets talsmand, Federico Lombardi, har sagt, at ”pave Frans sætter Dalai Lama meget højt, men han skal ikke møde nogen af prismodtagerne.” I stedet vil paven sende en videohilsen til dem.

”Vatikanet forsøger at lade være med at gøre noget, der kan forværre i forvejen ømtålelige forhold, hvor andre, i dette tilfælde katolikkerne i Kina, ender med at skulle betale prisen,” skriver en af Italiens førende vatikanister, Andrea Tornielli, i avisen La Stampa.

”Paven er ikke leder af en supermagt, der kan konfrontere andre supermagter,” mener Tornielli, som gør opmærksom på, at forholdet mellem Vatikanet og Kina i øjeblikket er inde i en ”delikat og måske afgørende” fase, fordi Kina på det seneste har vist tegn på ny åbenhed, blandt andet i spørgsmålet om at anerkende Vatikanets ret til at udnævne katolske præster i Kina.

Pave Frans har fortsat det arbejde, hans forgænger, Benedikt XVI, begyndte, i et forsøg på at forbedre forholdet til Kina, som afbrød forbindelsen i 1951 og blandt andet oprettede en katolsk orden udenfor Vatikanets kontrol og udnævnte en biskop, der ikke er godkendt af Vatikanet.

Dalai Lama mødte pave Benedikt i 2006, men har ikke været inviteret til Vatikanet siden.