Vatikanet er klar til at støtte væbnet aktion mod IS

Nye udtalelser fra pavelig diplomat støtter væbnet indsats mod Islamisk Stat, hvis diplomatiet fejler

Vatikanet vil støtte hård magt i bekæmpelsen af den ekstremistiske gruppe Islamisk Stat.
Vatikanet vil støtte hård magt i bekæmpelsen af den ekstremistiske gruppe Islamisk Stat.

Det har vakt opsigt, at flere af Vatikanets højtstående diplomater har erklæret, at det er nødvendigt med væbnet ak-tion mod Islamisk Stat (IS). Senest har pavestatens FN-udsending i Genve, ærkebiskop Silvano Tomasi, sagt, at en international koalition må stoppe IS-angrebene på kristne og andre minoriteter.

”Vi må stoppe dette folkedrab. Ellers vil vi i fremtiden spørge os selv, hvorfor vi intet gjorde og tillod disse trage-dier at ske,” udtalte Tomasi i et interview til websiden Crux.

Hans erklæring har overrasket og derfor fået meget omtale de senere dage, selvom Vatikanets positive holdning til en væbnet aktion mod IS har været tydelig et stykke tid. Den generelle opfattelse har været, at Vatikanet er imod væbnede indgreb. Blandt andet på baggrund af udtalelser fra pave Frans i 2013, da han opfordrede til at finde en løsning på krigen i Syrien gennem forhandlinger fremfor ”en udsigtløs militær indgriben,” og på grund af Vatikanets kritik i sin tid af Irakkrigen.

Men allerede sidste år begyndte Vatikanet at udtale støtte til de amerikanske bombardementer af IS. I august sagde Vatikanets udsending i den irakiske hovedstad, Bagdad, ærkebiskop Giorgio Lingua, for eksempel, at ”de amerikanske luftangreb var nødvendige”, fordi det ”ellers ikke ville være muligt” at stoppe Islamisk Stat.

Vatikanets udenrigsminister Pietro Parolin sagde dengang, at ”en militær aktion nu sikkert er nødvendig.”

Efter IS havde halshugget 21 kristne egyptere i Libyen i februar sagde Parolin også, at det nu var nødvendigt at handle snart. Han understregede dog, at ”et væbnet indgreb må følge international lov” og ske i FN-regi. Også i den aktuelle situation understreger Vatikanet, at der altid skal gøres forsøg på at finde en diplomatisk løsning først:

”Der er brug for en velgennemtænkt koalition, der gør alt, hvad der er muligt for at opnå en politisk løsning uden vold. Men er det ikke muligt, så vil det være nødvendigt at bruge magt,” sagde Tomasi, der ønsker en koalition i FN-regi, som også omfatter muslimske lande.

Når Vatikanet er indstillet på overhovedet at tale om en mulig støtte til væbnede indgreb, hænger det blandt andet sammen med, at pavestaten støtter det såkaldte R2P begreb, Responsibility to Protect - Ansvar for at beskytte - i dette tilfælde de grupper af kristne og andre minoriteter, som bliver forfulgt og myrdet af Islamisk Stat.