Vatikanet: Vi ejer middelalder-kirkerne

Den katolske kirke i Rom gør krav på 1700 danske middelalderkirker, hvis ejerforhold indtil nu har været uvist

Ledelsen af den apostoliske signatur og den katolske kirkelige domstol i Vatikanet udtaler i en pressemeddelelse, at et register fra 1525 danner grundlag for, at 1700 danske kirker skal leveres tilbage til den katolske kirke.
Ledelsen af den apostoliske signatur og den katolske kirkelige domstol i Vatikanet udtaler i en pressemeddelelse, at et register fra 1525 danner grundlag for, at 1700 danske kirker skal leveres tilbage til den katolske kirke. . Foto: Karsten Schnack.

OBS!!! DETTE VAR KRISTELIGT DAGBLADS APRILSNAR 2011

Vatikanet har nu meldt sig som den retmæssige ejer af omkring 1700 danske kirker fra middelalderen, efter at Kristeligt Dagblad onsdag rejste spørgsmålet om kirkernes ejerforhold.

LÆS OGSÅ: Ingen ved, hvem der ejer 1700 kirker

Bibliotekarer for Vatikanets arkivalier og pavens private bibliotek har på baggrund af debatten om kirkerne offentliggjort et register fra år 1525, 11 år før reformationen.

DOKUMENTATION: Læs Vatikanets krav på middelalderkirkerne

Registeret viser ifølge Vatikanets bibliotekarer, at kirkerne er opført af den katolske kirke. Der er tale om en optegnelse over samtlige kirker i ærkebispedømmet Lund, og det fremgår deraf, at kirkerne tilhører den til enhver tid siddende hellige fader, skriver Vatikanet i en pressemeddelelse fredag morgen.

Ledelsen af den apostoliske signatur og den katolske kirkelige domstol i Vatikanet udtaler i pressemeddelelsen, at registret danner grundlag for, at kirkerne skal leveres tilbage til den katolske kirke.

Det fremgår samtidig, at den katolske kirke er indstillet på at tilbyde en konverteringsproces for de folkekirkemedlemmer, der fortsat ønsker at benytte kirkerne. Pressemeddelelsen understreger, at de, der ønsker at konvertere til den katolske kirke, fortsat vil kunne beholde deres ritus. Sognepræsterne vil således kunne få en ordning svarende til den, som medlemmerne af den anglikanske kirke i England har fået ved konvertering til katolicismen.

Dermed kan kirkernes menighedsmedlemmer bibeholde tilknytningen til deres lokale sognekirke, blot under katolsk kirketilsyn.

Ceremonimester for den katolske Kirke i Danmark Martin Ryom fortæller, at han ser frem til de liturgiske ceremonier i arbejdet med den katolske kirkes genovertagelse af de omkring 1700 kirker.

Nu skal den katolske Kirke i Danmark i samråd med Vatikanet tage stilling til, om kirkerne skal genindvies, eller om de blot skal registreres som værende tilbagekommet til den katolske kirke, siger Martin Ryom.

En delegation fra Vatikanet vil efter planen påbegynde besigtigelse af sognekirkerne fra 1. april 2012.