Verden bereder sig på en uforudsigelig Trump

En vagtsom verden gør klar til Donald Trumps magtovertagelse, men spørgsmålet er, om den ukonventionelle republikaner vil revolutionere USA’s udenrigspolitik

Statsledere og andre aktører rundt i verden er begyndt at tilpasse sig den nye virkelighed, som den politiske normknuser Donald Trump ventes at indvarsle, når han om blot 25 dage indsættes som USA’s 45. præsident.
Statsledere og andre aktører rundt i verden er begyndt at tilpasse sig den nye virkelighed, som den politiske normknuser Donald Trump ventes at indvarsle, når han om blot 25 dage indsættes som USA’s 45. præsident. Foto: Collage: Schou. Fotos: Wikipedia.

Statsledere og andre aktører rundt i verden er begyndt at tilpasse sig den nye virkelighed, som den politiske normknuser Donald Trump ventes at indvarsle, når han om blot 25 dage indsættes som USA’s 45. præsident.

Som reaktion på Trumps indvandringskritiske retorik og den stigning i racemotiveret vold, som præsidentvalget har afstedkommet, har Mexico løftet sløret for en 11-punkts plan, hvis målsætning er at beskytte mexicanske statsborgere i USA.

I Israel har den politiske højrefløj med blik på det amerikanske valgresultat fremmet en kontroversiel lov, der til den afgående Obama-regerings store bekymring vil lovliggøre jødiske bosættelser på privatejet palæstinensisk jord på Vestbredden. Stik modsat Barack Obama har Trump udtrykt uforbeholden opbakning til Israel og antydet, at han vil undlade at kritisere bosættelserne.

Imens forbereder styret i Beijing sig på en økonomisk og politisk magtkamp med den åbenlyst Kina-kritiske Donald Trump, og kineserne er begyndt at slå til lyd for en ny international handelspagt med Kina – og ikke USA – som den dominerende part.

Og i flere Nato-lande overvejer regeringerne at øge deres nationale militærbudgetter for at imødekomme Donald Trumps advarsel om, at USA ikke nødvendigvis vil forsvare allierede, der ikke bruger tilstrækkeligt med penge på deres forsvar.

Den kommende amerikanske præsidents manglende politiske og diplomatiske erfaring – kombineret med hans hang til kovendinger og impulsive udfald – gør det vanskeligt for statsledere, virksomheder og internationale institutioner at regne ud, i hvilken grad hans præsidentskab vil ændre USA’s tilgang til verden i det nye år.

Og der er nogle lande, der har mere grund til nervøsitet end andre, siger Peter Viggo Jakobsen, der er lektor på Forsvarsakademiet og ekspert i sikkerheds- og udenrigspolitik.

”Donald Trump har lagt op til en meget mere forsonlig linje i forhold til lande som Filippinerne og Rusland, og i Syrien forventer man, at der bliver mindre bøvl med USA end under Obama. Så der er nogle aktører, der vejrer morgenluft. Til gengæld er lande som Mexico ikke be-gejstrede, og der er også lande i Moskvas indflydelsessfære, som er nervøse over, hvorvidt USA vil beskytte dem i tilfælde af russisk aggression,” siger han.

Nogle iagttagere advarer ligefrem om, at den globale verdensorden, der har gjort sig gældende siden afslut-ningen på Anden Verdenskrig, er på retur.

”For allierede såvel som for fjender repræsenterer valget af Donald Trump den sandsynlige nedlægning af en årtier gammel amerikansk forpligtelse til at opretholde den globale orden,” siger eksempelvis Ivo Daalder, der er tidligere amerikansk Nato-ambassadør og nu formand for tænketanken Chicago Council on Global Affairs, til avisen The New York Times.

Andre eksperter maner til besindighed. Der er mange historiske fortilfælde for, at amerikanske præsidenter har erklæret, at de vil begrænse USA’s engagement i verden, siger Peter Viggo Jakobsen.

”Jeg tror ikke på dommedagsprofetierne. Det kan godt være, at Donald Trump siger, at han vil vende ryggen til verden. Det er der andre amerikanske præsidenter før ham, der har sagt. George W. Bush agtede at føre en isolationistisk udenrigspolitik, men så fandt terrorangrebene den 11. september 2001 sted, og så var den droppet. Bill Clinton blev valgt på at styrke USA’s økonomi, men han endte med at intervenere i Somalia, Haiti og Bosnien. Der sker altid noget, der får præsidenter til at opgive isolationismen,” siger han.

Også Donald Trump vil opleve, at der er forskel på at føre valgkamp og på at være ansvarlig for verdens mægtigste land, siger Peter Viggo Jakobsen:

”Trump vil gøre og især sige nogle ting, som vi ikke før har set en amerikansk præsident gøre og sige. Men der vil være systemer, der træder i kraft for at begrænse skaden. Samtidig nyder USA også godt af international handel og globale aftaler, og han ville få magtfulde aktører på nakken, hvis han fuldstændig ændrer udenrigspolitikken. Lige nu kan vi kun gisne om, hvad der vil ske. Men helt overordnet peger det i retning af en korrektion og ikke en revolution af amerikansk udenrigspolitik.”